Korisnički login

Održana izložba fotografija i dokumenata

Općina Cestica dobila 15 novih razglednica
U dvorani Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, u staroj školi u Radovcu u nedjelju, 29. srpnja održana je izložba starih fotografija i dokumenata značajnih za povijest Općine i zavičaja, a prisutni su mogli pogledati i najnoviju kolekciju razglednica koje je pod imenom „Crkve i kapele općine Cestica“ izdala firma „Prekorje“ iz Križovljana. Od dokumenata posjetioci izložbe s velikim zanimanjem razgledali su „Zapisnik od 21. travnja 1896. godine u predmetu rasprave žiteljah urb. Obč. Radovec proti vlastelinstvu dobra Opeka radi izpravka gruntovnoga provodenja segregacije šuma i pašnjaka te uknjižbe prava vlastnosti na parc….“, a koji je sastavljen na Kr. Sudbenom stolu u Varaždinu pred 111 godina. U spomenutom dokumentu navedeni su svi mještani Radovca, koji su kao bivši podložnici, dobili 1857. godine pravo na zemljište. Od nešto novije povijesti među izloženim fotografijama našle su se i razglednice Križovljana iz 1929. godine kao i Lovrečana i Dubrave Križovljanske, a većina posjetitelja prvi puta je vidjela jedan kućni broj koji je u doba Drugog svjetskog rata bio na svakoj kući u selima koja su bila pod okupacijom Njemačke, naselja Brezje, Lovrečan, Dubrava i Virje Križovljansko, kao i dijelovi susjednih naselja.
Otvorenju izložbe prisustvovali su predstavnici općinske vlasti, predsjednik Vijeća, Marijan Lorbek i načelnik Mirko Korotaj koji je otvorio izložbu i naglasio kako će novo izdanje razglednica dodatno potaknuti zanimanje mještana i posjetitelja za prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti općine. U spomen na zajednički susret organizatori izložbe uručili su zidnu sliku s motivom svih pet crkava i kapela općine Cestica načelniku općine, a vlč Ivan Košić primio je sliku župne crkve Uzvišenja svetog križa, u koju su ukomponirani svi oltari i škropionica kao jedan od najstarijih detalja.
Na području Općine Cestica nalaze se dvije župne crkve. Iz 1753. godine to je župna crkva Uzvišenja svetoga križa župe Križovljan u Radovcu i župna crkva Svete Barbare u Natkrižovljanu koja sadašnji oblik ima od 1775. godine. Župi Križovljan pripada i pokrajna kapela Svetog Lovre u Lovrečanu iz 1738. godine, a pred sedam godina završena je i kapela Žrtava križnog puta u Virje Otoku koju je 18. lipnja 2000. godine, pod misom blagoslovio mons. Marko Culej, varaždinski biskup. Pod upravu župe Sveta Barbara Natkrižovljan spada i kapela Marijina uznesenja u Križancu, a istu je 1872. godine podigao bračni par Mikl, pa otuda i naziv Miklinova kapela. Od kulturno povijesnih znamenitosti za povijest Općine Cestica značajan je i dvorac Križovljangrad iz 1752. godine, koji unatoč devastiranosti i zapuštenosti i danas plijeni pažnju svojom ljepotom kao i zubu vremena prepušteni park koji se produžuje do rijeke Drave na kojoj se u prošla vremena nalazilo i kupalište do koje su nekad vodile uređene pošljunčane staze.
To su samo neki od motiva koji se nalaze na 15 razglednica koje su bile u sklopu izložbe „Crkve i kapele općine Cestica“ izložene u zgradi stare škole u Radovcu, u dvorani Kulturno umjetničkog društva općine Cestica.
Svaki posjetitelj dobio je kao uspomenu razglednicu s motivom noćne snimke crkava i kapela općine Cestica, a razglednice se mogu nabaviti i na kiosku Milec u Dravskoj ulici u Cestici.

Neki detalji s održane izložbe

03_003335_27.jpg 03_003348_93.jpg 03_003405_71.jpg 03_003640_14.jpg 03_003717_55.jpg 03_003804_32.jpg