Korisnički login

Prvi posjet planinara Cestici

Prvi posjet planinara Varaždina i Čakovca „Vidicima općine Cestica“
U povijest planinarstva i turizma općine Cestica ostat će zapisan 21. travnja 2007. godine kao datum kada je u okviru akcije varaždinskih planinarskih društava, pod nazivom „Svaki tjedan izlet jedan“ organizirana prva posjeta planinara općini Cestica. Naravno prije toga trebalo je trasirati stazu i izvršiti pripreme za doček prvih gostiju što je zahvaljujući podršci Općine i učinjeno. Kod toga valja napomenuti da su polaznici Planinarske škole Cestica, pod stručnim vodstvom Zlatka Papa, tajnika Planinarskog saveza Varaždinske županije, koja je održana pod proljetnim praznicima, izvršili markaciju pješačko izletničke staze „Prekorje – Falinić Breg“ i stazu osposobili za sigurno kretanje planinara.
Sam izlet je organizirala općina Cestica i polaznici Planinarske škole Cestica, a izlet u kojem su sudjelovali planinari iz Čakovca, Varaždina i okolnih mjesta je u ime Planinarskog društva „MIV“ vodila Nada Canjuga. Te subote bio je prekrasan sunčan dan, kao stvoren za izlet, a prema dogovoru planinari su se okupili na parkiralištu u Radovcu, kod crkve Uzvišenja Sv. Križa, odakle su krenuli već ranije markiranom stazom.
Na trgu Ivana Pavla drugog planinare, sudionike prvog planinarskog izleta na područje općine Cestica, pozdravila je i zaželjela im dobrodošlicu Vera Borak, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela cestičke općine. O povijesno kulturnim znamenitostima povijesnog dijela općine Cestica, izgradnji i znamenitostima crkve Uzvišenja Sv. Križa, staroj školi iz 1845, u kojoj je 1906. godine s radom počela općina Križovljan Cestica, vodovodu iz 1898. župnom dvoru, kapelici Srca Isusova i ostalim zgradama iz 19 i početka dvadesetog stoljeća govorili su Gabriela Furjan i Franjo Talan. Prije kretanja na planinarsku rutu Prekorje – Falinić Breg izletnici su počašćeni „cestičkim“ klipićima koje su za ovu priliku dopremili vlasnici pekare „Petra“ iz Babinca.
Kolona planinara nakon toga je krenula ulicom Antuna Mihanovića, prateći označene markacije, prema Križovljanu te se preko ulice Stjepana Radića uputila prema šumi kojom se šumskim putem za otprilike pola sata došlo do sjeverne strane brda Prekorje, kod paraglajderskog uzletišta. Prekrasan pogleda izmamio je uzdah svim sudionicima izleta, a pogled prema Dravskoj dolini, Varaždinu i Čakovcu, Topličkoj gori i Sloveniji prouzrokovao je duže zadržavanje na ovom početnom dijelu prekorske uzvisine. Tu je snimljena i zajednička fotografija za uspomenu, a nakon toga izletnici su se preko 300 metara dugačke uzvisine (preko Malog prekorskog vrha -305 metara) uputili do Prekorskog vrha (318 metara) gdje se nakon kraćeg odmora krenulo dalje prema Falinić Bregu. Prva stanka napravljena je kod sobe za degustaciju ugostitelja Stjepana Martineca, na adresi Falinić Breg 12 koji je još u sklopu Nethigovog brega. Tu je posjetiteljima predstavljeno pet vrsti vina ovog renomiranog proizvođača, a planinari su sa zanimanjem razgledali i vinske podrume u kojima se čuva poznato vino s Falinić Brega.
Stazom kraj vinogradarstva dr. Noethiga, najstarijeg poznatog vinogradarstva s ovog području koji čuva tradiciju preko dva stoljeća, a prostornim podrumom iz istog razdoblja, starom prešom i očuvanim okolišem plijeni pažnju šetača i izletnika. Nasuprot kuće nalazi se hrast čija starost se procjenjuje na preko dva stoljeća (više od 250 godina) i koji je predložen za Katalog zaštićenih dijelova prirode Varaždinske županije. Sjeverno od hrasta nalazi se odvojak prema izvoru pitke vode s kojeg se i danas snabdijeva okolno stanovništvo, a izletnici su se nakon toga preko „Stubinščaka“ uputili do Marčecove vile i stare hrvatske preše Knezoci Vladimira odakle se pruža prekrasan pogled prema rijeci Dravi i Ormožu, kao i naseljima općine Cestica. Tu su posjetitelji nešto više saznali o dvorcu i parku Križovljangrad, a odavde se vide i aktivnosti u gospodarskoj zoni Cestica.
Kod preše slijedilo je neizostavno fotografiranje, a zatim su se izletnici uputili na seosko gospodarstvo obitelji Marije i Ivana Banfića gdje je organizirani ručak. Tu je planinare prvog pohoda općini Cestica pozdravio načelnik Mirko Korotaj i zaželio im dobrodošlicu, a pjesmom „Dobro mi došel prijatel“ ugodan boravak na Falinić Bregu izletnicima su poželjeli i tamburaši Kulturno umjetničkog društva općine Cestica. Nakon ručka uslijedio je posjet podrumu obitelji Banfić gdje je uz zvuke tamburice i pjesmu izletnika nastavljeno druženje uz neizbježnu degustaciju plodova ruku ovih vrijednih i marljivih ljudi. U kasnim popodnevnim satima izletnici su se oprostili od svojih domaćina i dolinom kroz Mrklab, uz istoimeni potočić, kraj ribnjaka obitelji Hrnčić krenuli natrag do parkirališta kod župne crkve u Radovcu.


26_095145_98.jpg 26_095216_01.jpg 26_095243_03.jpg 26_095316_86.jpg 26_095346_34.jpg 26_095418_20.jpg 26_095451_23.jpg 26_095519_20.jpg