Korisnički login

Održana skupština KUD-a općine Cestica

Brojna gostovanja i nastupi KUD-a općine Cestica u protekloj godini
Svoju redovitu godišnju skupštinu održali su u nedjelju, 11. veljače i članovi Kulturno umjetničkog društva općine Cestica. Godišnja skupština održana je u sali vatrogasnog doma DVD-a Križovljan Cestica. Radom skupštine rukovodilo je radno predsjedništvo u sastavu Saša Vučak, Darko Majhen, Monika Vunderlih i Mirjana Vunderl, tajnica KUD-a. Sudionike skupštine pozdravila je Davorka Golubić, predsjednica Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, a čestitke KUD-u na prezentaciji starih običaja općine i zavičaja članovima društva uputio je Mirko Korotaj, načelnik općine.
U izviješću o radu Kulturno umjetničkog društva općine Cestica rečeno je. KUD Cesica djeluje već 9. godinu, i to nam je pomoglo da malo proširimo svoje obzore. Sekcije su iste kao i lani: mali i veliki folklor, mala i velika tamburaška sekcija, dramska, Križarice i sekcija lepoglavske čipke. Nedavno smo počeli i sa radionicama. Na ovim prvim izrađivali su se cvjetići od krep papira koji su karakteristični za naš kraj. Želja nam je da se način izrade tog cvijeća prenese i na mlađe kako to nebi palo u zaborav.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo u 2006. godini ispunili sve planove koje smo si zacrtali, pa i mnogo više od toga. Prvi nastup bilo nam je gostovanje u Mariboru 4.3. kod obitelji Vnukec. Tom je prigodom potpisana povelja između Turističke zajednice i KUD-a o daljnjoj suradnji. Tamburaši su gostovali na Radio Ivancu. Na Uskrsni ponedjeljak organizirali smo Smotru dramskih amatera. Dramska je sekcija izvela novu predstavu « Tak vam je to u životu». 21.4. gostovali smo u Maruševcu na «5.danima folklora». Već nekoliko godina za redom na Majčin dan održavamo KUD-ov godišnji koncert te izložbu ručnih radova i starina. Ove je godine domaćin bio Gradišće. Prigoda je to da svaka sekcija prikaže nešto novo u svom repertuaru. Kako i priliči Majčinom danu glavnu su riječ imali najmlađi članovi. 21.5. KUD je upotpunio proslavu 35. godišnjice rada DVD-a Gradišće, a u večernjim satima toga dana prisustvovao na 3. županijskoj smotri folklora u kazalištu. Za Spasovo program su izveli najmlađi, mali folklor i tamburaši. U istom su sastavu sudjelovali na Dječjoj smotri folklora u Maloj Subotici 2.7. i 8.7. u Jalžabetu na «Šlinganim danima». 22.7. veliki folklor gostovao je u Vrsima na njihovoj tradicionalnoj smotri» Vrsi, selo lipo ti je ime». 26.7. Križarice su posjetile udomiteljstvo «Sv. Ana» u Babincu. 3.9. boli smo gosti Delovno prosvetnog društva bolnišnice Ptuj. Svojim smo sadržajima upotpunili Dane općine: 15.9. promocija knjige Evice Lazar, 16.9. prezentacija etno kućice i program svih sekcija KUD-a . 21.9. nastupali smo na Zagrebačkom velesajmu u sklopu prezentacije Turističke zone Haloze-Zagorje. 24.9. bili smo na Zeljarijadi, a 1.10. tamburaši su gostovali u Sračincu. 8.11. iz bistroa «Danijel» emitirala se emisija «Zlatna žlica» koju su uvelike upotpunili tamburaši i Križarice. Dramska je za Martinje uveseljavala ljude u Virje Otoku. 18.11. KUD gostuje u Vinici. 3.12. u suradnji sa općinom organizirali smo dolazak Sv. Nikole uz program najmlađih članova. 8.12. bili smo gosti Radio Megatona u emisiji o običajima našeg kraja. Tokom druge polovice prosinca Križarice su posjetile sve domove za starije i nemoćne osobe u našem kraju: Sv. Ana i Matija u Babincu i Jamnik u Virje Otoku. 23.12. uspješno smo organizirali Božićno druženje uz kolače, 29.12. Božićni koncert u crkvi.
Osim brojnih nastupa naši su članovi u nekoliko navrata bili na edukativnim seminarima za tamburaše i folklor koje je organizirala Zajednica udruga Varaždinske županije.
Ove su godine kupljena dva nova instrumenta, a stari su reparirani. Sašiveno je 16 starogradskih kostima i 11 prsluka, kupljena 3 šešira i 16 marama za Međimursku koreografiju.
U našem radu veliku ulogu ima naša općina. Naše želje i ambicije nebi se mogle ostvariti bez novčane potpore koju nam je pružila tokom cijele godine. Veseli nas činjenica da su ti ljudi prepoznali i cijena naš rad i da nam uvijek nastoje izići u susret. Nadam se da ćemo i ove godine uspješno surađivati i promicati naš kraj i običaje.
Prigoda je to da se zahvalimo i svima onima koji su nam pomagali, bilo svojim radom ili novčanim sredstvima. Spomenuti moramo i naše sumještane jer su zahvalna i vjerna publika. Veseli nas što su naše priredbe uvijek dobro posjećene i to nam je veliki podstrek za ubuduće.


16_021120_20.jpg 18_213258_74.jpg 18_213358_95.jpg