Korisnički login

Županijske subvencije za kupnju loznih i voćnih sadnica

Varaždinska županija će i ove godine svim zainteresiranim voćarima i vinogradarima financijski pomoći u kupnji sadnica vinove loze i voćki. Za tu je namjenu ove godine u županijskom proračunu osigurano 200 tisuća kuna, a tim će se novcem sufinancirati kupnja sadnica svih plemenitih sorti vinove loze, jabuka, šljiva, breskva, dunja, marelica, kruške, cijepljenih oraha, lješnjaka, višnje, trešnje i jagodičastog voća ( maline, kupine, ribizla, jagode itd.).U vinogradarstvu će se subvencionirati cijena certificiranih materijala (plava etiketa) proizvedenih metodom klonske selekcije podloge i plemke, testiranih na viruse, mikoplazmu i standardne kvalitete (žuta etiketa) loznih cijepova, a u voćarstvu sadnice standardne kvalitete.
Lozne sadnice subvencionirat će se za kupljenih minimalno 1000 komada loznih sadnica bijelih sorata ili 500 komada loznih sadnica crnih sorata grožđa s 4 kune za certificirani materijal (plava etiketa) i 3,5 kune za standardni materijal (žuta etiketa).Voćne sadnice subvencionirat će se kod kupnje minimalno 500 komada jedne vrste voćne sadnice  i to: jabuka i ljeska s 5 kn po sadnici, kruška, marelica, breskva, nektarina, trešnja, višnja, dunja, šljiva, mušmula i borovnica  s  10 kn po sadnici, kruška viljemovka s 15 kn po sadnici, cijepljeni orah s 30 kn po sadnici ( za 100 kom minimalno), a malina, kupina, ribiz i ogrozd s 5 kn po sadnici ( za min.1000 kom.) Za najmanje 3000 kom sadnica jagoda plaćat će se 0,80 kn po sadnici.

Pravo na subvencioniranje imaju poljoprivredni proizvođači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinogradari i voćari, te poljoprivredne i školske zadruge (fizičke osobe i pravne osobe), upisane u Upisnik poljoprivrednih proizvođača i to za sadnju na području Varaždinske županije. Sadnice moraju biti kupljene na području Republike Hrvatske, što dokazuju originalnim računom. Za sve korisnike s područja Varaždinske županije iznos subvencije može maksimalno iznositi 30.000,00 kuna (uključujući PDV) godišnje dok će za one koji nemaju prijavljen stalni boravak na području Varaždinske županije subvencija će iznositi maksimalno 10.000,00 kuna (uključujući PDV).

Zahtjevi za subvencije podnose se Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i lovno gospodarstvo Varaždinske županije, a uz zahtjev su poljoprivredni proizvođači obavezni dostaviti jedan od dokumenata kojima predočuju površinu na kojoj će izvršiti sadnju (posjedovni list, ugovor o zakupu zemljišta ili ugovor o koncesiji, ovjeren kod javnog bilježnika) te potvrdu grada ili općine o podmirenju svih obaveza.

Jesu li sadnice doista zasađene i slažu li se količine s računima, kontrolirat će posebno za tu namjenu oformljeno povjerenstvo.

Inače, Varaždinska županija još od 1999. godine subvencionira kupnju loznih i voćnih sadnica. Da je ovaj Program opravdan, vidljivo je iz vinogradarskih površina kojima raspolaže Varaždinska županija. Prema popisu poljoprivrede iz 2003.godine, varaždinska županija ima 2.204 ha vinograda na 36.700 parcela, što daje prosječnu površinu jednog nasada pod vinovom lozom od samo 601 m2. Ista je situacija i kod voćnjaka gdje Županija raspolaže sa 866 ha, čija je površina razdijeljena na 12.300 parcela sa prosječnom veličinom od 694 m2. Do lani je Varaždinska županija subvencionirala  kupnju 305.909 komada loznih sadnica i 79.463 komada voćnih sadnica, 196.724 sadnica jagoda. Ukupno je za tu namjenu potrošeno 2.467.381,31 kuna. Subvencije je koristilo 658 vinogradara i 166 voćara.