Korisnički login

Lakše do Gornje Voće i Križanča

U tijeku su radovi na uređenju ceste Gornja Voća – Križanče
        Zbog teških uvjeta života i nemogućnosti zapošljavanja na pograničnom području susjednih općina Donje Voće i Cestice sve je manje stanovnika, a jedan od razloga iseljavanja svakako je loša prometna povezanost i nedostatak komunalne infrastrukture. Iz ovog kraja daleko je i do škole i ambulante, a putnicima, djeci i bolesnicima do najbližeg je autobusnog stajališta potrebno je tek nekoliko kilometara pješačenja. Tako da se i danas u tom kraju teret najčešće prenosi u košu na leđima, rekla je Terezija Kutnjak (73) iz Križanča 134, a zbog loših cesta i udaljenih stajališta školskog autobusa učenici umjesto učenja većinu vremena provode na putovanju do škole i natrag do svojih domova.
         To stanje uskoro bi se trebalo promijeniti. Naime u tijeku su radovi na izgradnji ceste Gornja Voća – Križanče čime će se omogućiti i pristup zaseocima uz samu granicu, a ujedno će se povećati i prometna povezanost susjednih općina, Donje voće i Cestica. Vrijednost radova na trasi ceste iznosi 1preko milijun kuna, a u sufinanciranju ove važne prometnice općina Cestica sudjeluje sa 150 tisuća kuna, dok ostatak sredstava osiguravaju Županijska uprava za ceste i Varaždinska županija, rekao je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica. Na novoj trasi ceste zatekli smo radnike «Niskogradnje Ivan Zidar» iz Novog Marofa koji rade na postavljanju rubnika, a u prethodnom razdoblju sagradili su dva mosta na potocima u nizinskom dijelu trase.  Ukupno će se postaviti 700 metara rubnika, rekao je voditelj radova Mario Petak, i sagraditi propuste za odvodnju oborinskih voda. Nova prometnica omogućit će i lakše dolazak tamošnjih učenika do stajališta školskog autobusa u Jarkima do kojeg im treba i sat hoda.
                            (f.talan)
 
Na slici: Radove na postavljanju rubnika na trasi ceste Gornja Voća – Križanče izvode radnici poduzeća NIZ – Novi Marof
 
 
 
Na slici 2: Kutnjak Terezija - u Križanču je i danas jedno od najpozantijih «prometnih sredstava» za prijevoz tereta koš

08_161343_30.jpg 08_161423_90.jpg