Korisnički login

Jesenska obrada i prihrana vinograda

Prihrana vinograda
Nakon berbe u vinogradu, najvažniji je posao jesenska obrada i gnojidba. Svake godine potrebno je pognojiti mineralnim gnojivima, koja se zaoravaju. Važno je da je svaki vinograd specifičan i da pri gnojidbi nema nikakvog recepta. Za jesensku gnojidbu s dubinskom obradom uglavnom služe složena NPK gnojiva.
 Pri osnovnoj obradi može se kombinirati i gnojidba stajskim gnojem. Ona se u pravilu izvodi svake četiri godine pri čemu se po jednom hektru dodaje 40 do 50 tona stajskog gnoja. Tijekom te četiri godine u prvoj godini iskoristi se 50%, u drugoj 25%, u trećoj 15% i četvrtoj 10% stajskog gnoja. Prosječni stajski gnoj sadrži u jednoj toni oko 12 do 15 kilograma čistih hranjiva, od toga 4,5 – 5,0 kg dušika, 2,5 – 3,0 kg fosfora i 5,5 – 7,0 kg kalija.

Obrada tla

Jesenskom obradom tlo se duboko razrahli i ostavi u surovoj brazdi. Takvo je tlo sposobno primiti veliku količinu zimskih oborina i sačuvati je dubljim slojevima za sljedeću vegetaciju. Istodobno se unište korovi a mnogi štetnici izlažu se uvjetima niskih temperatura i uništenju. Djelovanjem niskih temperatura tlo se raspadne i usitni, raspadaju se čestice mineralnih tvari, te zemlja postane plodnom.
Dubina obrade ovisi o ekološkim uvjetima. U suhim i toplim krajevima, potreban je deblji razrahljen površinski sloj tla, radi čuvanja vlage. U takvim tlima korijen se dublje razvija, zbog toga se obrada tla u takvim uvjetima mora vršiti dublje (25 do 35 cm). U sjevernim krajevima, glavna masa korjenovog sustava je plića i obrada se može vršiti na manju dubinu (15 do 25 cm).Jesenska obrada tla vrši se k čokotu tako da u sredini ostane razor.

Zaštita bilja od hladnoće

U ovom mjesecu je važno pripremiti se za nadolazeće neprilike. Vrlo je važno zaštiti osjetljive kulture od hladnoće i smrzavanja, a to možemo učiniti polaganjem paučinaste folije, plastičnim tunelima, debljim slojem lišća, nagrtanjem...
Na početku pripreme potrebno je biljku skratiti na 50 cm od zemlje (ruže) ,zemlju oko ruže treba okopati i mjesto na kojem se nalazi cijep mora biti prekriveno rastresitom zemljom. Uz nagrtanje treba dodati stajski gnoj ili kompost.
Jako dobra zaštita su i jutene vreće koje štite  biljku od vjetra i sunca. Biljku samo omotamo jutenom vrećom i oko korijena nagrnemo lišće.


Kod stabla u zimskom razdoblju pod utjecajem sunca i mraza dolazi do pucanja kore, a ta mjesta su idealna za pojavu raznih štetnika. Da bi se to spriječilo stabla treba premazati otopljenim vapnom, zbog toga jer bijela boja odbija sunčeve zrake i temperaturne razlike su manje.

Također je važno zaštiti biljku  (posebice voćke) od kunića. Kojima je kora omiljena hrana. Možemo ih zaštiti jutenom vrećom, mrežom i sl. ili na kemijski način.
Sve je to važno da bi biljka sigurno dočekala proljeće.


Tekst napisala:

MARINA MAJHEN
STJEPANA RADIĆA 3,
KRIŽOVLJAN RADOVEČKI
42208 CESTICA