Korisnički login

Završni susret projekta DE-PARK bio 19. 02. u Cirkulanama

Očuvanje tradicije i običaja EU poduprla sa 467 tisuća Eura
   Prvi zajednički projekt koji su realizirale općine uz Hrvatsko-slovensku granicu, a u kojem je sudjelovala i Općina Cestica nosio je naziv Turistička zona Haloze Zagorje. Na tom području lanjske godine u veljači mjesecu s realizacijom je započeo projekt DE-PARK kojem je za cilj bio očuvanje tradicije i običaja, a u njemu su uz nositelja projekta PRJ Halo iz Cirkulana sudjelovale i općine Bednja, Cestica i Klenovnik s područja Republike Hrvatske te slovenske općine Podlehnik, Videm i Žetale, te Javni zavod za kulturu, turizam i razvoj općine Rogatec, Turističko kulturni informativni centar iz Lepoglave i lepoglavska Udruga Ekomuzej.
        Tijekom pripreme i realizacije održano je više sastanak ljudi vezanih uz projekt, a završni susret i predstavljanje svih realiziranih projekata održan je u petak, 19. veljače 2016. godine u velikoj dvorani u Cirkulanama. Pojedini partneri svoje aktivnosti i do sada tiskani materijal mogli su izložiti na štandovima postavljenim uz zapadni zid sjevernog dijela dvorane, a cijelo vrijeme susreta na video platnu smjenjivale su se fotografije realiziranih aktivnosti.
      Zadovoljstvo realiziranim projektom iskazala je Sonja Golc iz PRJ Halo Cirkulan, a u svom izlaganju naglasila je da se projekt počeo ostvarivati 1. veljače 2015. godine. Zajednički proračun iznosi 553.991 Eura, a isti je s iznosom od 467.446 Eura potpomogla i Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sve sudionike i okupljene u dvorani pozdravio je Janez Jurgec, župan općine Cirkulane, a čestitke na osmišljavanju i realizaciji projekta uputila je i Vesna Vervega, zastupnica u Parlamentu Republike Slovenije. Na području Turističke zone obnovljeno je pet građevinskih objekata kulturno povijesne baštine, a priredbe i manifestacije vezane uz realizaciju projekta posjetilo je 24 tisuće ljudi. Izvedena su istraživanja o lokalnoj kuhinji, a izdane su i tri knjige recepata tradicionalnih jela, te dvadeset jelovnika.
Studija o Prekograničnom regionalnom parku kulture i turizma
      Predstavnici općine Cestica svakom partneru uručili su projekt pod nazivom „Studija o mogućnostima uspostavljanja zajedničkog Prekograničnog regionalnog parka kulture i turizma“, u kojem je za sve sredine koje su uključene u Turističku zonu Haloze Zagorje, uz kratki prikaz o prostoru i stanovništvu, navedena i kulturno povijesna baština, kao i turističke atrakcije, sadržaji i objekti.  Cijela studija objavljen je na 37 stranica, a u poglavlju Istaknute vrijednosti područja navodi se da „ljude s obje strane granice spaja sličan način života, radišnost, težak rad povezan sa zemljom, vjera, običaji, čvrst karakter s dozom inata, ali uz istodobno veliku dobrodušnost.“ U zaključku spomenute studije navode se da „Analiza sadašnjeg stanja ukazuje i na potencijale ovog područja u razvoju seoskog turizma te na tim osnovama potrebe značajnijeg ulaganja u razvoj turističke infrastrukture i sadržaja.“, a u završnom razmatranju navodi se kako tu postoje „realne pretpostavke za uspostavu Prekograničnog regionalnog parka kulture i turizma.“
Osvrt na realizirane manifestacije u općini Cestica
        U sklopu predstavljanja realiziranog projekta DE-PARK nositelji pojedinih dijelova projekta osvrnuli su se na manifestacije koje su provodili, a Gabriela Kos, voditeljica dijela projekta koji se izvodio na području općine Cestica istaknula je da je uz izradu studije općina Cestica realizirala i nekoliko manifestacija. Među prvima bila je smotra folklora, a potom je u kolovozu bila manifestacija podizanje klampotica, te kasnije tamburaški festival i proslava martinja, osposobljavanje turističkih animatora i vincekov rez. Na području općine Cestica realizirana je i kulinarika - pripremu hrane na stari tradicionalni način uz koji su održane i radionice, a potom je pod nazivom, „Okusi cestičkog kraja“, izdana i brošura s receptima i prezentacija jela.
U završnom dijelu predstavljena su jela tradicionalne kuhinje iz Haloza
      Na početku susreta s nekoliko izvedenih pjesama predstavili su se pjevači KD Cirkulane, a tijekom popodneva nastupila je Drama sekcije KUD-a općine Cestica. Nastupili su i Haloški veseljaki TD Podlehnik, a izveden je i insert iz „Bednjanske svadbe“ koji su izveli članovi KUD-a Josip Genc iz Bednje.  
         U završnom dijelu susreta polaznicima radionica tradicionalne kuhinje iz Haloza uručene su potvrde, a za sve goste i posjetitelje u dvorani pripremljena je brošura „Okusi Haloz – kulinarika i vina iz Haloza“. O pripremi hrane iz Haloza govorio je kuharski majstor Tomaž Vozelj, a potom su svi posjetitelji mogli uživati u tako pripremljenoj hrani, kao i vinima koja su se uz određenu hranu preporučila.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija
 

22_161705_85_1-P1430109.jpg 22_161716_48_P1430108.JPG 22_161731_54_1-P1430189.jpg 22_161752_94_1-P1430169.jpg 22_161905_24_1-P1430178.JPG 22_161925_18_1-P1430241.jpg 22_162146_48_1-P1430258.jpg 22_162458_76_P1430182.JPG 22_162513_68_P1430232.JPG