Korisnički login

U subotu, 21. 11. 2015., u Cestici održan Međunarodni simpozij

fra Hadrijan znao je kad je završilo jedno razdoblje, a živio je da bi uspjeli drugi
Povodom stote godišnjice rođenja prof dr. fra Hadrijana Franje Boraka (Radovec 14. 11. 1915. – Zagreb. 4. 3. 1993.) održan je u subotu, 21. studenoga 2011. u rodnoj župi Križovljan Međunarodni znanstveni simpozij, a koji su, pod pokroviteljstvom Općine Cestica, organizirali Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i župa Uzvišenja Svetog Križa Križovljan. Tim povodom Općinu Cestica posjetili je dvadesetak znanstvenika i profesora koji djeluju od Maribora do Zagreba i Rima, a na prvom dijelu znanstvenog skupa bila su i dvojica biskupa, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak i biskup krčki, mons. dr. Ivica Petanjak Sam simpozij održan je u holu Osnovne škole Cestica s početkom u 11 sati, a dobrodošlicu predavačima i gostima pjesmom Dobro mi došel prijatel poželio je školski zbor koji je za nastup pripremila učiteljica Slavica Požgajec.
1. Pozdravni govori
Na početku rada Simpozija prisutne je pozdravila Katica Obadić i pritom citirala dio pisma kojim je profesor dr. fra Hadrijan Franjo Borak, kao prefekt studija u međunarodnom kolegiju sv. Lovre brindiškog u Rimu zvao fra Tomislavu Šagi Buniću da dođe u taj rimski institut.  Potom je kao jedan od organizatora prisutne pozdravio župnik vlč Zorislav Šafran, koji je naglasio da je ideja za organiziranjem simpozija došla za vrijeme hodočašća župe Križovljan u Rim. (posjet crkvi i Hrvatskom zavodu svetog Jeronima u kojem je fra Hadrijan Borak jedno vrijeme bio duhovnikom bio je 27. ožujka 2014. godine opaska ft)., a nakon toga riječi pozdrava uputio je cestički načelnik Mirko Korotaj koji je između ostalog rekao: Iznimna mi je čast da Vas mogu pozdraviti u ime Općine Cestica i u svoje osobno ime na otvorenju ovog znanstvenog simpozija o životu i djelu Hadrijana Boraka. Posebno mi je drago da su Cestica i ovaj kraj imali jednog takvog čovjeka i slobodno mogu reći da je prof. dr. fra Borak jedan od najobrazovanijih u povijesti župe Križovljan. Njegov životni put, školovanje na prestižnim sveučilištima, te naposljetku doktorat u Rimu zaista mogu biti svijetli primjer  svim ljudima, napose mladima. Počast koju su mu iskazali Talijani davši mu doživotno članstvo u njihovom filozofskom društvu samo potvrđuje njegov ugled na širem europskom prostoru. Zahvaljujem se Hrvatskoj kapucinskoj provinciji i domaćem župniku vlč. Zorislavu Šafranu i Franji Talanu za uloženi trud kod organizacije ovog simpozija. Na kraju, izražavajući svoje iskreno zadovoljstvo što sam ovdje i što je Općina mogla podržati ovaj simpozij, svim sudionicima želim uspješan rad i ugodan boravak u Općini Cestica i Varaždinskoj županiji.
   Prigodnu riječ ravnateljice pročitala su učenice Lana Domjan i Ena Mihin, a u ime Hrvatske kapucinske provincije Svetog Leopolda Bogdana Mandića sve je, predavače i okupljene goste, pozdravio provincijal fra Jure Šarčević, a mons Josip Mrzljak, varaždinski biskup naglasio je potrebu očuvanja uspomene na zaslužne ljude. Nakon što je zbor škole otpjevao pjesmu Oko jedne hiže navek ftiči lete uslijedio je prvi krug predavanja.
 
2. Jutarnji dio predavanja 
      Kratki životopis prof. dr. fra Hadrijana Franje Boraka iznio je Franjo Talan, a potom je prof. dr. Vinko Škafar, OFM cap govorio o Hadrijanovom  boravku  u Sloveniji gdje je na Visokoj teološkoj školi u Škofja Loki završio fakultet. Istaknuo je da je na tom učilištu jezik na kojem se obučavalo bio latinski, a fra Hadrijan je zajedno sa šest drugih studenata,  7. srpnja 1940. u Ljubljani zaređen za svećenika. Uz fra Hadrijana, za svećenike su zaređeni Ignacije Cafuk iz Vidovca, Danijel Koren iz Mihovljana, Ambrozije Habek iz Biškupca i Anđelik Kos iz Goričana, iz varaždinskog područja, a tu su bila i dvojica mladomisnika iz Slovenije, fra Vigilije Alt i Kerubin Salaj. U sklopu predavanja, na temu, Duhovnička i vijećnička služba Hadrijana Boraka u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu govorio je vlč. mr. sc. Marko Đurin, vicerektor zavoda, a u svom izlaganju istaknuo je kako je prof. dr. fra Hadrijan Borak, uz ostale službe koje je obavljao u Rimu, duhovnik u Zavodu bio od 1956. do 1961. godine. Dr. sc. Krešimir Čvrljak iz Zagreba obradio je temu Bonaventura i bonaventurizam u recepcij Hadrijana Boraka, a dr. sc. Andrea Filić govorila je o izmjeni i sadržaju pisama na relaciji Rim – Zagreb između znanstvenika Hadrijana Boraka i teologa Tomislava Janka Bunića. 
       Zahvaljujući prikupljenom materijalu pripremljena je izložba vezana uz život fra Hadrijana Boraka, a učenice Ena i Lana osvrnule su se i na zavičajni štand na kojem su se našle knjige o župi i Općini Cestice, razglednice i božićne čestitke s jaslicama župe Križovljan i Natkrižovljan.
 
3. Svjedočenja i drugi dio predavanja započeo je u 14,30
Popodnevni dio započeo je nakon pauze od tridesetak minuta, a na početku popodnevnog predavanja pjesmom F cestičkom liepom kraju, koju je na izvornom govoru napisala Evica Lazar, predstavio se ženski zbor župe Križovljan.  Potom je svjedočanstva i sjećanja na p. Hadrijana iznio p Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina, najstariji kapucin u Hrvatskoj koji je uz brojne druge obveze  pet mandata bio provincijal Hrvatske kapucinske provincije, a s p. Hadrijanom stalno je surađivao. U svom svjedočenju krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak rekao je da je p. Hadrijana upoznao 1978. godine u Osijeku, a između ostalog je rekao da p Hadrijan nikad nije volio komunizam i da je, za svog boravka u Rimu, mnoge ljude spasio i pomogao im da odu u zemlje Latinske Amerike i Australije.
Moj profesor iz filozofije bio je prof Vjekoslav Bajsić, učenik fra Hadrijana dok je on bio duhovnik u Rimu. Od njega sam čuo, kad se p Hadrijan vratio iz Rima onda je prof Bajsić došao, kao dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, i htio je da p Hadrijan nastavi kao profesor predavati filozofiju na KBF-u, a p Hadrijan je rekao ne. Moje vrijeme je završilo. Pater Hadrijan je za razliku od mnogih znao kad je jedno vrijeme završilo. Za njim je bilo vrijeme Rima, i u Rimu je radio jednu vrstu stvari, a kad je došao u Hrvatsku za njega je Rim završio i završilo je vrijeme „profesure“ i posvetio se nečemu drugome. Bilo bi dobro kad bi to i danas neki ljudi znali, da je njihovo vrijeme prošlo i da se mogu na vrijeme pokupiti jer onda mogu puno pomoći drugima svojim iskustvom, ali dopustiti da drugi ide naprijed. I to je točno što se govori da je Hadrijan živio tako da drugi uspiju, to je istina. To je točno što se govori da je on živio da uspiju drugi. Potom su pročitana sjećanja koja je iz Australije poslao Ivan Klasić, a zbog nemogućnosti dolaska na Simpozij zbog noge u gipsu  svjedočenje je poslala i Marija Varady Parisi koja živi u Beču. U poslanom pismu kaže: Poštovani Gospodin Talan, Šaljem Vam moje sjećanje na patra Hadrijana. "Bila  sam  mlada studentica kad sam upoznala Fra Hadrijana u Rimu 1966. - e godine, preporučila me njemu moja teta Franciska Várady, koja ga je dobro poznavala i vrlo ga  cijenila. Dobro se sjećam mog susreta s njim u toku jednog predavanja u San Jeronimo i pamtim još danas dobro  da je moja  impresija tada bila sljedeća: "To je izvanredno ljubazan, otvoren svjetski čovjek, pun  razumijevanja i dobrote prema mladom čovjeku".  Imala sam osjećaj kao da se već dugo znamo pa se na tom  temelju, zahvaljujući njegovoj čovječnoj toploti, mogao razviti vrlo ugodan i zanimljiv razgovor s njim. Još danas sam na tome zahvalna patru  Hadrijanu.
Srdačan pozdrav svim prisutnima povodom ovog Simpozija na čast Patra Hadrijana
Šalje Maria Várady-Parisi
    Prvu temu popodnevnog dijela predavanja, Metafizički limiti znanja kod Hadrijana Boraka, iznio je prof. dr. sc. Alojz Ćubelić, a potom je dr. sc. Anto Barišić, govorio o njegovoj službi provincijala u razdoblju 1970. - 1973. po povratku iz Rima. Provincijal fra Jure Šarčević, imao je za temu Doprinos Hadrijana Boraka nastanku i razvoju Slavensko-mađarske konferencije, a fra Ljudevit Maračić, govorio je na temu Doprinos Hadrijana Boraka pokoncilskoj obnovi hrvatskog redovništva.
     Prisutnima se obratila i čs Terezija Šarčević, iz Družbe sestara Kralice svijeta iz Zagreba  koja je zahvalila fra Hadrijanu na doprinosu i pomoći kod uređenja konstitucija i direktorija Družbe, a osim pravne pružao im je i duhovnu i svekoliku drugu pomoć kao i ostalima. Kako su se na platnu prikazivale povremeno razne fotografije i dokumenti vezane uz život i djelo fra Hadrijana pa i ona iz doba dok je p. Hadrijan bio upravitelj župe Križovljan 1941. godine Terezija Talan r. Grmec objasnila je da su te godine u Djevojačko društvo Srca Isusova primljene i djevojčice koje su bile kao i ona u jedanaestoj godini života.
4. Završni dio simpozija, predavanje o povijesti župe i misa koji je predvodio biskup Petanjak
   U završnom dijelu simpozija zahvalu predavačima i gostima uputio je načelnik Mirko Korotaj, a potom je svima koji su sudjelovali u realizaciji zahvalio i provincijal fra Jure Šačević. Na kraju je mješoviti zbor župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan otpjevao pjesmu Neustrašiv Kristov borac za koju je stihove napisao fra Modesto, brat fra Hadrijana, a notni zapis djelo je fra Zvonka Pšag rođenog u župi Križovljan. 
     Za uspomenu na boravak u Općini Cestica načelnik Mirko Korotaj biskupima je uručio prigodan poklon, a knjigu o Općini dobili su i svi predavači i gosti koji su sudjelovali na Simpoziju. Nakon kratke stanke u OŠ Cestica predavači i gosti uputili su se prema župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Radovcu gdje je  s početkom u 17,30 vlč Ivan Košić, križovljanski župnik u razdoblju od 1979. do 2013. sudionike simpozija upoznao s poviješću župe.
       S početkom u 18 sati misu zadušnicu za pokojnog prof dr. Hadrijana Franju Boraka, kapucina, predvodio je u koncelebraciji s 16 ostalih svećenika mons. dr. Ivica Petanjak, krčki biskup koji je u prigodnoj propovijedi izrazio nadu da će se istražiti i doprinos koji je p Hadrijan dao spašavanju ljudi i u obavljanju ostalih službi dok je djelovao u Rimu. Zbor župe Križovljan za ovu prigodu izveo je misu Tebi slavu pjevamo za koju je note napisao fra Zvonko Marija Pšag, a pod vodstvom orguljaša Marijana Županića, izvedena je istoimena pjesma za koju je stihove napisao fra Modesto Borak, mlađi brat fra Hadrijana Franje Boraka.
     U planu je izdavanje zbornika u koji će osim izrečenih svjedočenja uči sva predavanja i pozdravni govori, a nakon mise cjelodnevno druženje u Cestici i župi Križovljan završeno je zajedničkom večerom koju su domaćini pripremili u dvorani DVD-a Križovljan Cestica.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija koje su snimili: Darijan Vinter i Franjo Talan
 
 

25_163855_04_1-IMG_6758.jpg 25_163910_15_2-P1340443-zbor_OS_Cestica.jpg 25_163921_06_3-P1340449.jpg 25_163936_23_4-dr_Cvrljak_P1340496.jpg 25_163946_82_5-P1340516.jpg 25_164000_16_6-P1340480.JPG 25_164015_95_7-biskup_i_izlozba_P1340536.JPG 25_164032_33_8-P1340555.jpg 25_164045_05_9-P1340565.jpg 25_164058_81_10-P1340571-_voditelji_i_predavaci_-_popdne.jpg 25_164112_23_11-P1340585.jpg 25_164125_79_12-IMG_6832.jpg