Korisnički login

U četvrtak, 5. 11. 2015. održana radionica iz kulinarstva

Pripremljeni cestički kuharski recepti iz domaćih namirnica
     U okviru projekta DE-PARK, očuvanje tradicijske kulture i običaja, koji se dijelom financira i sredstvima Europske unije u Općini Cestica održana je u četvrtak, 5. studenoga 2015. s početkom u 14 sati radionica iz kulinarstva. Radionica je održana u dva dijela, a nakon toga održan je sastanak s osobama koje su zapisale recepte za pripremu jela od namirnica koje rastu i uzgajaju se na našem području. U dvorani DVD-a Križovljan Cestica okupilo se tridesetak zainteresiranih, a od cestičkih ugostitelja pozivu se odazvao Robert Veršić iz Babinca i Marijan Županić, vlasnik Vinotočja s Lovrečan Brega te vlasnici restorana 4M iz Petrijanca. 
  U uvodnom dijelu prisutne u dvorani pozdravio je u ime tvrtke Vall 042 Borislav Šimenc, a načelnik Mirko Korotaj u pozdravnom govoru istaknuo je da su partneri u projektu i s hrvatske i slovenske strane granice.
      Na temu „Lokalne namirnice, obrada i optimalizacija njihove iskoristivosti“ govorio je  Branko Ognjenović, a kasnije je obradio i temu  „Inovativni pristup oblikovanju jela  na podlozi  tradicijskih jela i lokalnih namirnica“. Jedna od tema bila je i „Mali zalogaj temeljen na lokalnim namirnicama, kreiranje plate i prezentacija“, a potom i „Prezentacija jela na tanjuru s osnovama dekoracije“.
    Za vrijeme izlaganja na ekranu su se smjenjivale slike s kuharske olimpijade, a potom se prešlo u kuhinju gdje su se pod vodstvom iskusnog kuhara Branka Ognjenovića spravljala jednostavna jela od tikve. Za tu prigodu Gabriela Kos donijela je domaću tikvu, a na pomoć vrijednom kuharu bile su i ostali sudionici radionice. Za vrijeme dok se primljeno jelo od tikvi peklo u pećnici, pripremala se pašteta od čvaraka, a u sjeckanju peršina i mazanju paštete na kruh pomogli su i ostali. Tu u kuhinji bila je i praktična primjena ranije obrađenih tema među kojima je bila i prezentacija jela s osnovama dekoracije, a uz tako pripremljeno jelo sudionici prve kulinarske radionice mogli su se okrijepiti i cestičkim vinom.
    U sklopu projekta kulinarika izdat će se i knjižica s receptima koje su do sada zapisale i predale Štefanija Borak i Evica Lazar iz Babinca, Danica Bednjanić iz Otok Virja, Jelena Milec iz Križovljan, te Štefica Lazar i Biserka Pavlović iz Cestice.  Tako će u prvu cestičku kuharicu ući recepti za jela koja se jedu žlicom, a tu su i salate, variva i naravno štrukli i kolači, te ostali domaći specijaliteti, bilo za svaki dan, ili pak za blagdane. Tu su i recepti za kruh, pustrušku, kuruznu zliefku i klipiće, a borme i vrganjsku župu i orehovu pogaču. U brošuri će se naći i purica s mlinci, a i pogačice od domaćih čvaraka.
Na kraju su sudionici pozvani i na drugu radionicu koja će se održati u utorak, 10. studenoga s početkom u 15 sati, na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marijan Županić, na adresi Lovrečan breg 13. Tema je ''Istraživanje lokalnog kulinarstva i oblikovanje tradicionalnih sezonskih jelovnika''. Tu će na temu Gastronomska baština u funkciji razvoja turizma govoriti  Borislav Šimenc, a o osnovama poznavanja vina i somelijerstva (vino i hrana) govorit će mr. sc. Franjo Francem.
    
 
 

09_175938_26_1-P1330316.jpg 09_180220_59_1-P1330348.jpg 09_180232_07_1-P1330355.jpg 09_180243_27_1-P1330369.jpg 09_180258_74_1-P1330370.jpg 09_180332_50_1-P1330377.jpg