Korisnički login

Izletnici iz Slovenije bili na posjedu Vinter na Falinić Bregu

U dvosatno panoramsko razgledavanje krenuli traktorom
  Siromaštvo i teški uvjeti života brojne stanovnike brdovitog dijela općine Cestica u prošlosti su prisilili da kruh i egzistenciju, za sebe i svoje obitelji, potraže u predjelima gdje se lakše živjelo i mogao dobiti posao, a na to se šezdesetih godina odlučila i Kristina Premužić, kći Antuna i Stanke rođene Uranić. U potrazi za boljim životom otišla je u Ljubljanu gdje je upoznala i supruga Jožu s kojim je dobila i kćer Dubravku.
    Do osnovne škole Dubravka je živjela s djedom i bakom u Jarkima, a potom je preselila k roditeljima u Ljubljanu gdje je kasnije upoznala i supruga Zvonka Turinski s kojim  ima dvije kćerke. Dubravka je naslijedila posjed u Jarkima na kojem je sagrađena rodna kuća koju često posjećuju i djeca s obiteljima koja su u rodnom kraju majke upoznala i brojne nove prijatelje, susjede, a između ostalih i obitelj Vinter s Falinić Brega.
   Želja supružnika Dubravke i Zvonka bila je da djeca i unuci pobliže upoznaju život na selu, a i rodni kraj, pa je za ponedjeljak, 20. srpnja 2015. dogovoren obilazak središnjeg i istočnog brdovitog dijela općine Cestica. 
    Na samom početku djeca su se uz zabavu i igru upoznala s domaćim životinjama na domaćinstvu obitelji Vinter, a s posebnim zanimanjem promatrala su zečeve koji slobodno pasu na livadi, kao i kokoši i pure nedaleko njih. U gospodarskim zgradama djeca su po prvi puta mogla u rukama držati i male patkice, a vrijedni domaćini izletnicima su pokazali i staje u kojima je desetak većih svinja i dvadesetak odojaka.
    Po upoznavanju tradicionalnog uzgoja domaćih životinja upriličeno je panoramsko razgledavanje, a pošto je još uvijek temperatura bila preko 30 stupnjeva pripremljena je i rashladna škrinjica u kojoj je bila voda i osvježavajuća pića. Nešto iza 18 sati izletnici su se na polaznoj točki, Falinić Breg 197, ukrcali na traktorsku prikolicu te se potom laganom vožnjom krenulo uzbrdo prema središnjem dijelu Falinić Brega s kojeg su se izletnici spustili u ulicu Vladimira Nazora u Babinec. Odavde je do podnožja brda Prekorje dalje put vodio u ulicu Matije Gupca kojom se stiglo do pred sam uspon. Tu u šumovitom predjelu iznad naselja Križovljan Radovečki izletnici su sišli s prikolice te su sam uspon prevalili pješke. Na vrhu put je „izašao“ na istočnoj strani prekorske uzvisine, a za desetominutnog pješačenja izletnicu su upoznati i s vrstama drveća koja s lijeve i desene strane puta rastu u šumi. Po dolasku na brdu bili su ushićeni s panoramom koja im je bila pred očima. U podnožju brda Prekorje su naselja Križovljan i Radovec, a potom pogled dopire sve do Varaždina i Topličkog gorja koje je iza županijske metropole. Tu u dolini vide se i cestička naselja istočno i sjeverno od sjedišta općine, Gornje Vratno, Vratno Otok, Radovec Polje… Pogled s brda seže i do Čakovca i Međimurja, a preko Drave su i slovenska naselja kao i dimnjak šećerane u Ormožu. Prema jugu vidi se Ivančica, a prema zapadu pogled dopire do Pohorja u Sloveniji. Nakon polusatnog odmora i panoramskog razgledavanja vožnja je potom uslijedila prema Marčecovoj vili na Falinić Bregu odakle je trasa puta vodila u dolinu podno brda Mrklab te prema višim predjelima naselja Radovec. Put je dalje vodio kroz vinorodno područje ispod crkve Svete Barbare, a odatle izletnici su se spustili u dolinu u kojoj se spajaju naselja Natkrižovljan, Jarki i Falinić Breg. 
     Izletnici su se na polaznu točku panoramskog razgledavanja vratili oko pola devet te se nakon kraćeg zadržavanja pod brajdama gdje je vrijedna domaćica putnike počastila zagorskim štruklima i sokovima, a za stariju populaciju bilo je pripremljeno i vino s Falinić Brega.
  
 

28_122758_40_1-P1260693.jpg 28_122825_37_3-P1260676.jpg 28_132504_74_IMG_3679.JPG 28_132552_50_IMG_3656.JPG 28_132742_83_IMG_3707.JPG 28_132817_56_IMG_3610.JPG 28_132859_34_IMG_3956.JPG 28_134459_63_IMG_3792.JPG