Korisnički login

Cesticu posjetila direktorica TZ Varaždinske županije

U  namjeri da uljepša svoje područje, te potakne ekološku svijet svojih građana, općina Cestica se i ove godine želi uključiti u utrku za nagradu za najuređeneiji mjesni trg, ulicu(najmanje 5 kuća u nizu) okućnicu, balkon privatne kuće, turističku ponudu ili zanimljivost, koju organizira Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s općinom. Naime, Općina Cestica je i od prije poznata po dobivanju nagrada, pa je tako prošle godine dobila nagradu kao najcvijetnija općina Varaždinske županije. Da bi se ta akcija pod geslom „Više cvijeća, manje smeća“ što kvalitetnije i uspješnije sprovela, općinu je u četvrtak, 27. travnja posjetila direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, koja je čelništvo općine upoznala s provedbom  projekta. Sa  ljepotom cestičkog kraja, te potencijalnim turističkim mogućnostima,  direktoricu Elizabetu Dolenac upoznao je  Mirko Korotaj, načelnik općine Cestice.

U razgledavanju, obišli su vinsku turističku cestu „Klopotec“, brdovite dijelove općine sa netaknutom prirodom, crkvu Sv. Barbare u Natkrižovljanu i Miklovu kapelu.  Ujedno su razgledali seoska imanja  „Cvetko“ koji se nalazi na tromeđi općina između Donje Voće, Cestice i Republike Slovenije, Pungračić na Hrvatsko – Slovenskoj granici u Križanču, te  obiteljsko gospodarstvo Banfić, na Kovačevom brijegu. Tom prilikom su razgovarali o mogućnostima razvoja seoskog i izletničkog turizma na lokalitetu „Grubišić“ – vlasnika Matijašec Marijana, gdje se izvode radovi na obnovi stare klijeti i podizanju novih nasada kvalitetne vinove loze.
 
Obilazak turističke zone brdovitog dijela općine Cestica završilo je na obiteljskom gospodarstvu Kotolenko na Dubrava Brijegu. Ujedno su posjetili  i područje uz Dravu, lovački dom i streljana lovačkog društva „Sv. Hubert“, te ribička kućica ŠRD „Cestica“, gdje se razgovaralo o mogućnostima razvoja izletničkog turizma i većeg vrednovanja nedirnutog dravskog pejzaža.

Načelnik Općine Cestica gosp. Korotaj upoznao je direktoricu s projektom turističke zone Haloze – Zagorje, čiji je noitelj Općina Cestica, a za čiju je provedbu općina dobila financijska sredstva iz predpristupnog fonda Europske Unije, a u koji je s Hrvatske strane uključeno osam općina i to: Cestica, Donja Voća, Grad Lepoglava, Bednja, Đurmanec, Vinica, Klenovnik i Jesenje, a sa slovenske strane Zavrč, Gorišnica, Videm, Majšperk, Podlehnik i Žetale. Projekt Haloze – Zagorje je na prvom raspisu natječaja predpristupnog fonda INTERREG IIIA programa za susjedstvo Slovenija – Hrvatska – Mađarska visoko ocijenjen te je dobio sredstva za daljnje aktivnosti.

Direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije pohvalila je Općinu zbog izražene želje za uključivanjem u projekt „Volim Hrvatsku“, te obećala posjetu ostalim znamenitostima kao što je Ormoško jezero, galerija slika, crkva uzvišenja Sv. križa u Radovcu, dvorac i park u Križovljan Gradu, te ostale turističi atraktivne lokalitete.  

060503091301_163.jpg 060503091645_957.jpg 060503091906_394.jpg