Korisnički login

Cestički vinogradari pobrali grožđe berbe 2014. godine

Zbog tuče i raznih nedaća prinosi znatno manji nego proteklih godina
 Kod starijih ljudi uvriježena je izreka da vinograd traži slugu, a ne gospodara. U modernom, plantažnom uzgoju vinove loze dio poslova je otpao, a posljednjih godine rijetko se vidi i motikom okopani vinograd već se korov odstranjuje prskanjem tla ili pak različitim kosilicama. Što se zaštite vinograda od biljnih bolesti i štetnika tiče u doba sušnih godina nema ni tolike potrebe za prskanjem, pa se i ta izreka pomalo zaboravila.
     No, ova godina iziskivala je puno truda i vremena da bi se do berbe došlo i imalo što brati, a na vinogradima koje je zahvatila tuča trebalo je zaliječiti natučene rozge iako na njima i nije bilo grožđa. Topli ožujak omogućio je ranije bujanje vegetacije, a potkraj mjeseca u vinogradima su se pojavile gusjenice koje su „ispile“ pupove. Nekako su se promijenile i hranidbene navike srna, a posebna su im poslastica bile mladice muškata i ranijih sorti.
         Zbog obilja vlage i ostalih nepogoda koje uz to idu većina vinogradara ove se godine odlučila za nešto raniju berbu te je većina grožđa pobrano u rujnu mjesecu, a ranije sorte neki su pobrali i potkraj kolovoza.  Ovu 2014. godinu vinogradari će pamtiti kao jednu koja je iziskivala dodatne napore u očuvanju vinograda od bolesti i štetnika, a tuča koja je u lipnju pala na pojedinim je mjestima vinograde „obrala“ i tri mjeseca prije berbe (sjeverozapadni dio Lovrečan brega, tzv. Belšak breg….). U većini vinograda na Falinić Bregu i Prekorju tuča je poštedjela i pedeset posto uroda, a vinorodni predjelu na predjelu Katastarske općine Natkrižovljan tuču nisu ni osjetili. Kako je tuča dolazila sa zapadne strane jače su bili izloženi vinogradi koji su položeni prema zapadu, a posebno su stradali oni kojima su redovi formirani u smjeru sjever-jug.
    Na kišni lipanj nadovezao se srpanj i još vlažniji kolovoz, a u prva dva tjedna rujna palo je više vode nego u cijelom kolovozu! Mjerni uređaj na Dubrava Bregu, kod obitelji Kotolenko, registrirao je u lipnju 138,2 litara vode po četvornom metru. U srpnju bilo je padalina za 2,6 litara manje, a u kolovozu opet je kišilo malo obilnije (167,8 l/m2). Do 13. rujna palo je novih 176 litara vode po četvornom metru rekao je Slavko Kotolenko s Dubrava brega. U tom razdoblju bilo je tek nekoliko sunčanih dana, a kratka razdoblja bez kiše često nisu bila dovoljna da bi se vinograd zaštitio. Ako je sve to donekle i dobro prošlo slijedeća opasnost bile su ptice koje baš puno ne mare za klampotice, a posebno su bili izloženi redovi uz šume, živice i zapuštene susjedne parcele. Nitko od vinogradara ove su godine nije tužio na manjak kiseline, a sladora je svatko namjerio koliko je bilo.
     Marijan Županić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica procjenjuje da je zbog ranije spomenutih nedaća ovogodišnji urod manji i do pedeset posto. – To je bila idealna godina za razvoj svih vrsti bolesti vinove loze i štetnika koji ju napadaju. Gusjenice su na početku vegetacije ispile pupove, a potom je jak vjetar pokidao puno  mladica. U ljetnim mjesecima u pojedinom tjednu u nekoliko navrata bili su idealni uvjeti za razvoj peronospore i pepelnice, rekao je Marijan Županić, predsjednik cestičkih vinogradara.  
     U srpnju mjesecu na pojedinim predjelima, i zavisno od zasađenih sorti, prskanje se ponavljalo svakih nekoliko dana, a oni koji zbog posla ili drugih razloga nisu pravodobno i stručno napravili zaštitu pretrpjeli su veće štete. Zbog obilja vlage, potkraj kolovoza i grožđe je počelo gnjiliti pa su ranije sorte neki pobrali još u tom mjesecu ili početkom rujna, a neki koji su čekali povećanje sladora brali su znatno manje nego lanjske godine. Neki tek trećinu lanjskog uroda, a neki i manje. Svima koji su imali mogućnost gnjiloćom zahvaćeno grožđe pobrali su ranije, a ono zdravije na čokotu ostavljalo se za kasniju berbu. 
     Iako je berba lošija nego prethodnih godina grožđe je trebalo pospremiti, a to je najbolje u društvu rodbine, prijatelja i znanaca. Veći proizvođači za prešanje koriste suvremene preše, a posebna draž su još uvijek preše na vreteno i kaštu, i obruče.
      Unatoč nešto slabijoj i kvaliteti i količini vinogradari vjeruju da će vino biti zadovoljavajuće kvalitete, a i da će ga biti do slijedeće berbe.
                
U nastavku nekoliko fotografija s ovogodišnje berbe
 
1. Viktor Kotolenko kod nasada graševine na Dubrava Bregu, petak 10. listopada 2014.
2. Skromnijem urodu nazdravilo se na mjestu postavljanja ovogodišnjeg klampotica
3. Nakon berbe kod obitelji Županić na Lovrečan bregu – 27. rujna 2014. godine
4. Pod brajdama na posjedu „Vinski hram – Kotolenko“ na Dubrava bregu (10. 10. 2014.)
5. Atraktivno prešanje na „obruče“.
6. Zapadna stranu nasada oštetila je tuča (Dubrava breg)
7. Nasadi uz živice obično stradaju od ptica
 
 
 

13_183749_92_1-P1100577.JPG 13_184057_92_3-IMG_9381.jpg 13_184108_21_4-P1100245.JPG 13_184120_51_5-P1100614.JPG 13_184132_74_6-IMG_9424.JPG 13_184144_64_7-P1100584.JPG 13_184156_99_8-P1100591.JPG