Korisnički login

U subotu 5. travnja 2014. cestički umirovljenici održali skupštinu

Protekle, 2013. godine, na raznim izletima i druženjima bilo  preko 500 ljudi
     Od dvadesetak društava koje djeluju na području Općine Cestica brojnim  i raznovrsnim aktivnostima prednjače članovi Udruge umirovljenika koji u svojim redovima okupljaju tristotinjak umirovljenika iz svih naselja, a zahvaljujući vlastitom radu i pomoći brojnih sponzora uredili su vlastite prostorije i automatsku streljanu za gađanje zračnom puškom.
     Redovnu godišnju skupštinu umirovljenici su održali u subotu 5. travnja, a uz članove udruge susretu je prisustvovalo i pedesetak gostiju iz susjednih općina i predstavnika ostalih cestičkih društava. Zbog velikog broja članstva skupština se posljednjih godina održava u dvorani društvenog doma u Gornjem Vratnu, pa je tako bilo i ove godine. Sam susret započeo je intoniranjem Lijepe naše, a nakon toga prisutni su minutom šutnje odali počast preminulim članovima udruge i hrvatskim braniteljima.
       Na početku 17. skupštine dobrodošlicu je svima poželio Milan Borak, predsjednik, a od gostiju sjednici su se odazvali predstavnici Općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Žarko Rodeš, Tomislav Lazar, predsjednik Općinskog vijeća te Josip Borak, vijećnik Skupštine Varaždinske županije. Od predstavnika susjednih umirovljeničkih udruga skupštini su prisustvovala izaslanstva iz općine Vinica na čelu s predsjednicom Baricom Kelemenić. Iz Petrijanca bio je Stanko Hrešć, Ivan Medved iz Gornjeg Kneginca, Stjepan Kukec iz Donje Voće, Slavko Višnjić iz Trnovca, Stjepan Majcenović iz Sračinca, a sjednici je  bio prisutan i Antuna Sačić, predsjednik Udruge umirovljenika MUP-a iz Varaždina. Savez udruga umirovljenika Varaždinske županije predvodili su predsjednica Jadranka Behlin i tajnica Verica Hižar, a iz susjedne Slovenije skupštini su prisustvovali, Ivan Ribić, iz udruge umirovljenika općine Zavrč, i Franc Hojnik, predsjednik Pokrajinskog saveza umirovljeničkih društava regije „Spodnje podravje“ Ptuj. Uz Darka Majhena, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Cestica tu su bila i izaslanstva vatrogasnih društava  DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Lovrečan Dubrava, Gradišće i Babinec, te predstavnici KUD-a, udruge „Vezilje“, Udruge vinara i vinogradara sveti Martin Cestica  i nogometnog kluba Vratno, a susretu umirovljenika odazvao se i vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik.
Izlet „Putovima glagoljaša“ i posjet Istri bio u svibnju, a u ljetu se kupali na otoku Krku …
     Uz predsjednika Milana Boraka sjednicom su predsjedale i Katica Bednjanić i Štefanija Borak, a zapisnik je vodio Josip Furjan. Brojno stanje utvrdilo je povjerenstvo u sastavu Stanko Korotaj, Ivan Oković i Josip Kočet, a za ovjerovitelje zapisnika izabrani su Mirko Borak i Kondrad Juričinec. O aktivnostima u druge u protekloj govorio je tajnik Stjepan Mihin, a prisutne je o financijskom poslovanju izvijestila Štefica Lazar.
    Uz redovita tjedna druženja u prostorijama udruge cestički umirovljenici lanjske godine organizirali su druženje povodom Valentinova, a krštenju mošta i proslavi Martinja odazvalo se 105 članova. Početkom svibnja realiziran je posjet Istri, a izletu pod nazivom „Putevima glagoljaša- Hum, Roč, Motovun“ odazvalo se pedesetak članova. Kupališnu sezonu umirovljenici su „otvorili“ posjetom Donjoj Stubici i „termama Jezerčica, a poslije su se kupali na Krku, u srpnju za odredište su odabrali Njivice, te potom u kolovozu i Malinsku. U sklopu Udruge djeluju i tri sportske sekcije, pikado, šah i streljaštvo. Članovi sportskih sekcija redovito održavaju treninge i sudjeluju na natjecanjima, a povodom Dana općine Cestica lanjske godine, 12. rujna 2014.,  po prvi puta priredili su sportske igre umirovljenika na kojima su uz domaće bili i natjecatelji iz umirovljeničkih udruga Gornji Kneginec, Varaždin, Maruševec, Sračinec Svibovec i Petrijanec te natjecatelji iz općine Zavrč. Uz susrete i druženja vrijedni umirovljenici nastavili su i s uređenjem vlastitih prostorija. Sanirano je krovište iznad prostorija udruge u Gornjem Vratnu, keramičkim pločicama uljepšali su vlastitu kotlovnicu na koju su montirali i vrata, a montažom vrata na streljanu omogućili su nesmetano održavanje priprema za članove streljačke sekcije i natjecatelje, tako da istodobno svaka sekcija u svojoj prostoriji može održavati pripreme. U prihvatnoj dvorani uređena je svojevrsna izložba fotografija o djelovanju Udruge, a montažom priručne kuhinje i šanka stvoreni su uvjeti za druženja u vlastitom prostoru.
      Za svaku pohvalu vrijedna je briga za bolesne i nemoćne članove Udruge koje čelnici rukovodstva posjete pred Božić i Novu godinu, a uz brigu za članstvo umirovljenici su dali doprinos i kod humanitarnih priredaba i organizaciji Dana općine.
Podnesena izvješća jednoglasno su prihvaćena kao i plan rada za ovu godinu u kojoj će se nastaviti s izletima, sudjelovanjima na sportskim natjecanjima i druženjima, a organizirat će se i druženje za članove udruge koji se nisu u mogućnosti priključiti izletima i kupanju na moru ili pak u nekim od obližnjih Toplica.
      Čestitke članovima Udruge umirovljenika općine Cestica na uspješnom radu uputili su predstavnici prisutnih udruga iz susjednih općina, a pohvalu  na odličnoj organizaciji i brizi za uređenje vlastitih prostorija izrekao im je i načelnik Mirko Korotaj. Riječima pohvale nadovezala se Jadranka Behlin, predsjednica Saveza umirovljeničkih udruga Varaždinske županije, a Franc Hojnik, predsjednik Regionalnog saveza regije „Spodnje podravje“ Ptuj, predložio je da se u zajedničkim druženjima povežu i susjedne regije. Potkraj skupštine predsjednik Milan Borak istaknuo je da se u rad sportskih sekcija uključilo tek pedesetak članova te pozvao i ostale da se uključe. Tom prilikom je rekao - Život nije vječni, svemu dođe kraj, pa tako i nama. Zato Vas molim živite malo za sebe, dok Vam Boga i majka Božja daju snage i zdravlja.“ Na kraju sjednice je Mladen Dobrotić, predstavnik tvrtke Pekara Petra iz Babinca predsjedniku Udruge Milanu Boraku poklonio tridesetak majica za sportske sekcije Udruge umirovljenika općine Cestica.
      Nakon službenog dijela susret je nastavljen druženjem uz zakusku koju je pripremila ženska kuharska ekipa cestičkih umirovljenika (na slici, s lijeva na desno: Ana Mihin, Marta Kos, Marija Obadić, Danica Bednjanić, Martica Kuča, Štefica Lazar i Marta Šobak), a u podvorbi i serviranju sokova i ostalih pića pripomogli su i muški članovi Udruge. Po održanoj skupštini druženje je nastavljeno uz pjesmu koju su predvodili članovi dueta „Stari prijatelji“ (Stjepan Mumlek i Josip Tuđan ), a poslije večere se i zaplesalo.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija sa 17. skupštine cestičkih umirovljenika održane 5. travnja 2014.
(snimio Antonio Kišić)
 
1. Izvješće o radu Udruge podnio je Stjepan Mihin
2. Čestitke umirovljenicima uputio je načelnik Mirko Korotaj
3. Suradnju umirovljenika Varaždinske županije i regije Ptuj predložio je Franc Rojnik
4. Mladen Dobrotić predao je majice za članove sportskih sekcija
5. Pogled na sudionike skupštine u zapadnom dijelu dvorane
6. sudionici skupštine u jugoistočnom dijelu
7. sudionici skupštine u sjeveroistočnom dijelu dvorane
8. pogled na središnji dio dvorane
9. U pauzama skupštine bilo je prilike i za razgovor (vlč. Šafran i načelnik Korotaj)
10. Zakusku za sve sudionike skupštine pripremile su same članice Udruge  
11. Druženje je nastavljeno plesom- pogled prema zapadnom dijelu dvorane
12. Za svirku bili su zaduženi Joža i Štef,  
 
 
 

14_132455_34_1-IMG_0534.JPG 14_132538_38_2-_IMG_0603.JPG 14_132601_86_3-IMG_0620-Franc_Hojnik.JPG 14_132613_01_4-IMG_0638.JPG 14_132629_31_5-IMG_0536.JPG 14_132643_93_6-IMG_0626.JPG 14_132703_76_7-IMG_0630.JPG 14_132719_26_8-IMG_0579.JPG 14_132732_28_9-IMG_0686.JPG 14_132749_77_10-IMG_0654.JPG 14_132810_22_11-IMG_0676.JPG 14_132825_45_12-IMG_0697.JPG