Korisnički login

Osvrt na 21. skupštinu VZO Cestica – 14. ožujka 2014.

Sjednici prisustvovali vatrogasci iz Hrvatske i Slovenije
Nakon održanih sjednica vatrogasnih skupština po cestičkim vatrogasnim društvima, a koje su se održavale od 11. siječnja kada su skupštinu održali vatrogasci DVD-a Gornje Vratno. Potom su, 25. siječnja, skupštini održali vatrogasci DVD-a Babinec, a potom i 1. veljače DVD Križovljan Cestica, pa, 8. veljače Lovrečan Dubrava. DVD Virje Križovljansko skupštzinu je održalo 15. veljače, a na skupštini DVD-a Gradišće za predsjednika je izabran Damir Lazar.
Domaćini redovite, 21. sjednice skupštine Vatrogasne zajednice općine Cestica bili su vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica, a sjednica je održana u petak, 14. ožujka s početkom u 18 sati. Nakon hrvatske i vatrogasne himne sudionici skupštine minutom šutnje odali su počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu, a potom je Darko Majhen, predsjednik zajednice pozdravio uzvanike i goste. Uz vatrogasce članove skupštine Vatrogasne zajednice sjednici su prisustvovali čelnici općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj, zamjenik načelnika Žarko Rodeš i predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Lazar, a od gostiju sjednici je prisustvovala i Lucija Kanjir, predsjednica KUD-a općine Cestica, Stjepan Borak iz Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica, Milan Borak i Stjepan Mihin, čelnici Udruge umirovljenika te predstavnici ostalih cestičkih udruga. Sjednici je prisustvovao i Zdravko Vrbanić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, a tu je bio i počasni predsjednik VZO Cestica Antun Knezoci. Sjednici je prisustvovao i Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a tu je bila i Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec i Robert Kovačić iz VZO Vinica. Iz Regionalne vatrogasne zajednice Ptuj bili su Damjan Brlek i Milan Majer, a iz Gasilske zveze Kočevje bili su prisutni Anton Fajfar i Anton Jurkovič. Iz susjedne Vatogasne zajednice Ormož bili su prisutni Dejan Jurković i Mirko Kosi, a tu su bili i predstavnici slovenskih dobrovoljnih vatrogasnih društava: iz PGD-a Cirkulane bili su Anton Kokot i Ivan Tetičkovič, a tu je bila i Tatjana Mohorko, iz PGD-a Hajdoše, dopisnica vatrogasnog lista Gasilec, te članovi PGD-a Zavrč, Antun Bratuša i Branko Skok.
Uz Darka Majhena u radno predsjedništvo izabrani su  zapovjednik Milenko Biškup i Marijan Horvatić, zamjenik predsjednika VZO Cestica, a vođenje zapisnika preuzeo je Marijan Vočanec.  Opširno izvješće o radu VZO Cestica podnio je sam predsjednik koji je rekao da je Vatrogasna zajednica Općine Cestica u cijelosti realizirala plan rada i program aktivnosti u 2013. godini, a za svoj humani i požrtvovni rad u protekloj godini cestički vatrogasci primili su i visoka priznanja od Državne uprave za zaštitu i spašavanje ( u Bjelovaru 1. ožujka 2013.) te potom i od Hrvatske vatrogasne zajednice (u Rijeci 3. svibnja 2013. godine). Uz aktivnosti na uvježbavanju vatrogasnih postrojbi, održana je i pokazna vježba i vatrogasna natjecanja, a  pojedina vatrogasna društva uspješno organiziraju i razne priredbe na svom području. Uz suradnju između pojedinih društava na području VZO Cestica i susjednih vatrogasnih društava svako društvo surađuje i s nekim od društava iz susjedne Slovenije, a peteročlana ekipa iz Zajednice bila je i na vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj.
Vatrogasne postrojbe VZO Cestica na gašenjima požara i intervencijama lanjske su godine provele 594 sati, a na istima je sudjelovalo 126 vatrogasaca. Od 18 intervencija bilo je pet požara i 13 tehničkih intervencija koje su obuhvaćale ispumpavanje vode, otvaranje stana i spašavanje. Od 1034 člana u Zajednici najbrojniji su pomažući članovi (593 člana), a među operativnim i izvršnim evidentirano je 185 osoba. U rad vatrogasnih društava uključeno je i 229 žena, a u vatrogasnoj mladeži nalazi se 98 članova u dobi 12- 16 godina, te 61 dijete starosti 6-12 godina.
Po vatrogasnim zvanjima najbrojniji su vatrogasci, 102 člana, a slijede vatrogasci I. klase (81 član), dočasnici (27), dočasnici I. klase (18), časnici I. klase (16), časnici (5) te jedan viši počasni časnik.
 Nakon opsežnog izlaganja o radu Zajednice u protekloj godini podnesena su i ostala izvješća koja su i jednoglasno prihvaćena, kao i predloženi plan rada.
          Budući da je došlo do promjene u vodstvu DVD-a Gradišće, pa je slijedom toga za člana Predsjedništva Zajednice izabran Damir Lazar umjesto Dražena Majhena, a za člana Nadzornog odbora izabran je Miljenko Kokot iz istoga društva.
              Čestitke vatrogascima na uspješnom radu uputio je načelnik Mirko Korotaj, a riječima pohvale obratio se i Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasnog saveza Varaždinske županije. Nadu u uspješan nastavak rada i zacrtanih ciljeva izrazila je i Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec, kao i predstavnici vatrogasnih društava iz susjedne Slovenije, a predstavnici GZ Kočevje za uspomenu na početak suradnje između zajednica predsjedniku VZO Cestica poklonili su statuu medvjeda.
      Pred završetak sjednice Mario Vnuk iz DVD-a Babinec primio je diplomu o stečenom zvanju vatrogasni dočasnik 1. klase, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje okupljenih vatrogasaca i gostiju prisutnih na sjednici.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija
1. Sudionike sjednice pozdravio je Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica
2. Pogled na dvoranu DVD-a Križovljan Cestica, članovi skupštine i gosti
3. Čestitke vatrogascima uputio je Nedjeljko Vukalović, predsjednik vatrogasne zajednice Varaždinske županije
4. Prisutnima se obratila i Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec
5. Zadovoljstvo uspješnom realizacijom zacrtanih programa i pomoći ljudima kada je najpotrebnije iskazao je i načelnik Mirko Korotaj
6. Za početak suradnje VZO Cestica i GZ Kočevje gosti iz Sloveniju domaću su uručili poklon
7. Članovi Skupštine VZO Cestica i gosti
8. Predstavnici slovenskih društava i saveza s čelnicima  VZO Cestica i VZ varaždinske županije
   Slijeva na desno: Darko Majhen, Anton Fajfar, Anton Jurkovič, Ivan Tetičkovič, Branko Skok, Milenko     Biškup, Dejan Jurković, Mirko Kosi, Antun Kokot, Damjan Brlek, Anton Bratuša i Nedjeljko Vukalović.
 
 

07_154456_72_1-P3145234.jpg 07_154511_45_2-IMG_4824.JPG 07_154524_41_3-IMG_4827.JPG 07_154557_76_4-P3145255.JPG 07_154613_84_5-P3145257.JPG 07_154630_70_6-P3145253.jpg 07_154645_15_7-P3145260.jpg 07_154656_69_8-P3145261.jpg