Korisnički login

Na hrvatsko-slovenskoj granici 26. 10. 2013. bila vatrogasna vježba

U spašavanju unesrećenih i gašenju požara sudjelovalo 30 vatrogasaca
     Uz hrvatsko-slovensku granicu na području općine Cestica, s hrvatske strane  djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Lovrečan Dubrava, a sa slovenske strane to su vatrogasci PGD-a Zavrč koji na svom području pokrivaju kompletnu granicu sa zapadne strane. Dobri odnosi među susjednim društvima očitiju se u sudjelovanju na vatrogasnim skupštinama i proslavama, a posljednjih godina suradnja je proširena i zajedničkom organizacijom vatrogasnih vježbi koje od 2005. godine dogovaraju rukovodstva društava. Vatrogasna vježba svake se godine organizira u neposrednoj blizini granice. Jednom sa slovenske strane, a drugi puta s hrvatske strane granice. Vježbe se po tradiciji održavaju u mjesecu listopadu koji se u susjednoj državi obilježava i kao mjesec zaštite od požara. Društva se redovito izmjenjuju u domaćinstvu vježbe, a u godini kad se na području jednog društva održava vježba drugo priređuje domjenak koji zbog vinorodnog kraja djelom prekrivenog i šumama kestena tradicionalno završava uz pečene kestene i kušanje mošta.
Deveta vatrogasna vježba održana je na samoj granici, na adresi Goričak 45
       U skladu s naprijed iznesenim priređena je i ovogodišnja deveta vježba koja je održana u subotu, 26. listopada 2013., a domaćin vježbe bio je PGD Zavrč. Vježbu su zajedno osmislili zapovjednici hrvatskog i slovenskog vatrogasnog društva, Damjan Brlek, poveljnik PGD-a Zavrč i Milenko Biškup iz lovrečanskog vatrogasnog društva, a ista je započela sa zvukom sirene u 17 sati i 15 minuta. Sama vježba održana je na graničnoj crti, na adresi Goričak 45, u zavrčkoj općini, a pred početak vježbe tu se na vinorodnom vrhu susjednih općina okupilo i dvadesetak  gostiju i mještana. Uz predstavnike susjednih općina, tu su bili i predstavnici Regionalnog vatrogasnog saveza Ptuj i Vatrogasne zajednice općine Cestica, a među promatračima bio je i Davorin Furjan iz DVD-a Gradišće s kojim su došli i najmlađi koji su se do dolaska vatrogasaca igrali u pijesku kod susjedne kuće obitelji Ljiljane i Ivana Arklinić na adresi Goričak 44 s kojima žive i djeca Rok (13) i Igor (8). Na najmlađe je pripazila petnaestogodišnja Mihaela Premuž, a tu su bili i najmlađi iz obitelji Mikec, jednogodišnji Petar i četverogodišnja sestra Ines, te Filip (5), pa potom sedmogodišnji Antonio i Nikola Furjan. Nešto prije 17 sati na lokaciju vježbe pristigli su i Antonio Korotaj i Martin Borak – Pekić, pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Lovrečan Dubrava, a tu je bio i Branko Skok iz PGD-a Zavrč koji je mladiće poveo u podrum zgrade na kojoj će se izvršiti vježba gašenja i spašavanja ljudi iz gorućeg objekta. Prema riječima Branka Skoka, sama zgrada nalazi se na teritoriju obje države, zapadna strana je na području Republike Slovenije, a istočni njezin dio je na području Republike Hrvatske!?! Nekoliko metara od zapadne strane zgrade, koja je otprilike 20 metara dugačka i osam široka, nalazi se danas odvaljeni kamen na kojem se može pročitati, na gornjoj strani  H S, ispod je godina 1742., a u donjem dijelu su inicijali I K i godina 1818., Kako je temelj kamena baš u ravnini sa sredinom zgrade možda se stvarno radi o graničnoj liniji koja kuću dijeli popola! Prema riječima susjeda, Ivana Arklinića, kuća i kompletno imanje s terasastim vinogradom koji se proteže uglavnom sa zapadne strane, pa i na susjedni brijeg, ispod kojeg je bila nekad zemlja koja se obrađivala, zvali su „Miklecov grunt“. Na zapadnoj strani vinograd prelazi graničnu crtu, a prema izgledu okolnih parcela s hrvatske strane pretpostavljam da su iste pripadale istom posjedu i vjerojatno vlasniku… Dvorište, koje je na zapadnoj strani, ispred zgrade, je na nadmorskoj visini od 300 metara, a GPS uređaj na ulazu u prizemlje zgrade pokazivao je koordinate N 46º29,873' i E 16º04,355'.
Iz zadimljene zgrade prvo su izneseni unesrećeni
       Zvuk sirene oglasio se u 17 i 15 minuta, a na prilazu kući prvo se, u 17 sati i 23'   pojavilo navalno vozilo DVD-a Lovrečan Dubrava, a za nekoliko minuta i vatrogasci susjednog slovenskog društva. Kroz prozore iz podruma je sukljao dim te se jedna ekipa vatrogasaca pod maskama uputila u podrum. Iz zadimljene zgrade ubrzo su izneseni unesrećeni koje je potom do kod kuće obitelji Arklinić prenijela i zbrinula sanitetska ekipa slovenskog vatrogasnog društva. Za to vrijeme već je započeto s gašenjem koje su na dva mjesta obavili pripadnici vatrogasne postrojbe PGD-a Zavrč, a jedna ekipa se potom s ventilatorom uputila u podrum iz kojeg je ubrzo i nestalo dima.
      Po okončanju vježbe vatrogasne postrojbe na dvorištu je postrojio poveljnik PGD-a Zavrč, Damjan Brlek, a u podnesenom izviješću istaknuo je da je u vježbi sudjelovalo 30 vatrogasaca, koji su na intervenciju došli s dva navalna i dva kombi vozila. Čestitke vatrogascima na uspješno izvedenoj vježbi uputila je zamjenica župana općine Zavrč Marta Bosilj, a u ime Općine Cestica sudionike vježbe pozdravio je Josip Borak. Iz Regionalnog vatrogasnog saveza Ptuj vježbi su prisustvovali Milan Majer i Janko Fišinger, a u ime Vastrogasne zajednice Općine Cestica čestitke vatrogascima na izvedenoj vježbi uputio je Marijan Horvatić, zamjenik predsjednika.
    U ime domaćina sve vatrogasce i goste koji su prisustvovali vježbi pozdravio je Branko Skok, a pozitivnu ocjenu zajedničke vježbe dao je i Anton Bratuša, predsjednik slovenskog društva i kolegama iz susjednog društva zahvalio na sudjelovanju i u dosadašnjim vježbama što je vatrogascima PGD-a Zavrč značajno jer tim događajem društvo ujedno obilježava i mjesec zaštite od požara. Poziv svim sudionicima na zajednički domjenak uputio je Franc Težak, predsjednik DVD-a Lovrečan Dubrava, a na putu prema vatrogasnom domu vatrogasci su se kod Lovrinih vinograda na Lovrečan Bregu zaustavili na čašici vina.
Brigu o zbrinjavanju unesrećenih preuzela je Sonja Fostnarič
     Uz čelnike i već spomenute članove PGD-a Zavrč vježbi su prisustvovali Matej Belšak, Jernej Bratuša, Robert Domjan, Joža Juršek, Martin Fostnarič, Ivan Korpar, Srečko Kotolenko, David, Grega i Janez Kokot, Pavel Zebec, Robert Vesenjak i Sonja Fostnarič koja je preuzela brigu o zbrinjavanju ozlijeđenih. Iz redova DVD-a Lovrečan Dubrava u vježbi su sudjelovali  Milenko Biškup, Mario Borak, Neven Furjan, Boštjan Horvat, Aleksander, Bojan, Marijan i Zvezdan Korotaj,  Krunoslav i Miro Mikec i Goran Težak.
     U pripremi zakuske sudjelovali su Miran Hrnčić, Boris Ivančić, Mirko Težak, Andrej Borak, Damir Cestar i Marijan Škrinjar, na slici slijeva na desno, a u serviranju i podvorbi pomogla je i ekipa snimljena za šankom, na slici su, slijeva na desno: Martin Borak, Neven Furjan,  Jasmina Županić, Tajana Ivančić, Ivo Borak, Vlatka Furjan  i Mihaela Juričinec.
 
U nastavku nekoliko fotografija

 1. Po okončanju vježbe vatrogasne postrojbe postrojio je zapovjednik PGD-a Zavrč Damjan Brlek
 2. Pozitivnu ocjenu vježbe dali su čelnici susjednih općina i vatrogasnih društava i zajednica
 3. Iznošenje unesrećenih iz zgrade obavili su vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava
 4. Zbrinjavanje ozlijeđenih potom su preuzeli vatrogasci PGD-a Zavrč
 5. Gašenje zgrade  - pogleda sa sjeverne strane
 6. pogled na zgradu s jugozapadne strane
 7. Prekrasan pogled na jesenjem suncu pružao se i prema crkvi sv. Barbare u Natkrižovljanu
 8. Sunce u zalasku obasjalo je i zapadnu stranu brijega - pogled na vinorodne brežuljke općine Zavrč
 9. Pripreme i samu vatrogasnu vježbu sa zanimanjem su promatrali i najmlađi
 10. Nakon vježbe vatrogasci su navratili i do vinskog podruma Lovrinih vinograda
 11. U pripremi zakuske istaknula se „ekipa od roštilja“ DVD-a Lovrečan Dubrava
 12. Serviranje pića preuzeli su članovi vatrogasne mladeži

01_071657_86_1-PA262729.JPG 01_071709_99_2-IMG_7140.JPG 01_071726_66_3-PA262575.JPG 01_071742_57_4-PA262619.JPG 01_071755_21_5-IMG_7112.JPG 01_071811_05_6-IMG_7100.JPG 01_071828_26_7-PA262515.JPG 01_071841_40_8-PA262675.JPG 01_071856_03_9-IMG_7069.JPG 01_071922_00_10-IMG_7161.jpg 01_071935_20_11-IMG_7163-ekipa_od_rostilja.jpg 01_071946_82_12-IMG_7168-ekipa_za_sankom.jpg 01_071958_87_karta_Goricak_45.jpg