Korisnički login

U subotu 5. listopada 2013. u Lovrečanu blagoslov kombi vozila

Žitelji Brezja, Dubrave i Lovrečana za vatrogasni kombi dali 50 tisuća kuna
      Na temelju odluke skupštine DVD-a Lovrečan Dubrave održane 19. siječnja 2013. godine u program za ovu godinu ušla je nabavu novog kombi vozila, a što se i ostvarilo u narednim mjesecima. Kako ove godine pada i ¾ stoljeća od osnivanja odlučeno je da se blagoslov i proslava nabavke novog vozila i godišnjice osnivanja društva objedine i zajedno proslave.
     U bogatom rasporedu raznih aktivnosti kao najpodesniji termin pokazao se 5. listopad 2013. godine, a sama proslava započela je okupljanjem vatrogasnih postrojbi u 15 sati. Za doček gostiju ispred ulaza u salu vatrogasnog doma bila je postrojena vatrogasna postrojba DVD-a Lovrečan Dubrava, a na svečanosti se okupilo stotinjak vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije. Na svečanoj bini bili su načelnik općine Cestica  Mirko Korotaj, Branko Skok, iz PGD-a Zavrč predstavnik Območne gasilske zveze Ptuj, Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, Antun Knezoci, počasni predsjednik VZO Cestica, Robert Kovačić, predsjednik VZO Vinica, Miro Mikec i Franc Težak, tajnik i predsjednik DVD-a Lovrečan Dubrava. U pola četiri sata zapovjednik Milenko Biškup postrojio je vatrogasne postrojbe, a sama svečanost započela je potom intoniranjem Lijepe naše i vatrogasne himne.
      U ime organizacijskog odbora sudionike proslave pozdravila je Tajana Ivančić, a na proteklih 75 godina DVD-a Lovrečan Dubrava osvrnuo se predsjednik Franc Težak koji je naglasio da je vatrogasno društvo osnovano 18.6.1938. godine u Lovrečanu u kući Andre Ožvatića. Društvo danas broji 153 člana od čega je 20 operativnih s liječničkim pregledima. U društvu je 41 izvršni član, od čega je 18 žena, a ponos DVD-a su mladi u kojima je 26 članova vatrogasne mladeži i djece. Vatrogasne postrojbe DVD-a Lovrečan Dubrava posjeduje svu opremu za gašenje požara i spašavanje, a zahvaljujući brojnim sponzorima i donacijama vatrogasci su kupili novo kombi vozilo marke Peuget Boxer vrijednosti 211 tisuća kuna. Uz vlastita sredstva DVD-a Lovrečan Dubrava kupnju je s 60 tisuća kuna pomogla Općina Cestica, a za novo vozilo mještani Velikog i Malog Lovrečana, Dubrave Križovljanske i Brezja Dravskog kojima su se priključili i brojni vlasnici vinograda s područja Lovrečan Brega i ostali poklonili su vatrogascima preko pedeset tisuća kuna.
     U ime pokrovitelja svečanosti, Općine Cestica, čestitku DVD-u Lovrečan Dubrava na uspješnom radu i nabavi novog vatrogasnog kombi vozila uputio je načelnik Mirko Korotaj, a čestitci su se pridružili Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica i Robert Kovačić, predsjednik VZO Vinica.
      U 17 sati novo vatrogasno vozilo blagoslovio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a potom je načelnik Mirko Korotaj simbolično predao ključeve vozila zapovjedniku koji ih je uručio Stjepanu Težaku zaduženom za vozni park DVD-a u kojem su sad tri vozila.
Zlatni, srebrni i brončani donatori za vatrogasno vozilo
      Čelnici vatrogasnog društva, predsjednik, tajnik i zapovjednik, potom su svim brončanim, srebrnim i zlatnim donatorima dodijelili vatrogasna priznanja, a zahvalnice su primili pojedinci i ustanove koje su i do sada pomagale rad vatrogasnog društva. Uz doprinos brojnih manjih donatora većom svotom iskazalo se 59 domaćinstva i tvrtki. Kao brončanim donatorima zahvalnice za doprinos veći od 350 kuna primilo je 38 osoba, a to su Lim-montaža, vl. Denis Vnuk, Renata Žuran, Stanko Kočevar, Ivan Veršić, Stjepan Kumek, Obitelj Težak - Lovrečan Otok, Eduard Kukec, Antun Vnuk, Mira i Emil Zebec, Ivan Kralj, Srećko Kotolenko, Milica i Milan Kotolenko, Roman Vinter, Dragica i Miljenko Kuča, Tomica Korotaj, Stjepan Obadić, Obitelj Rižmarić - Falinić Breg, Lovro Korotaj, Marco Saponaro, Marjan Brodnjak, Melkior Šantek,  Marijan Tišljar, Ljubo Grašić, Mirko Juričinec, Obitelj Bilitewski, Nevenka Furjan, Lovro Rugani, Srećko Rugani, Pizeria „RIM“, vl. Miran Mihin, Mirko Friščić, Dragica Pečovnik, Drago Janežić, Dražen Kuča, Anđelko Vidović, Anđelka Hrnčić, Dražen Serec, Obitelj Vincek, Dubrava Križovljanska i tvrtka Euromonsan. Kao srebrne donatori zahvalnice su primili Stjepan Rožmarić, Alojz Šestanj, Anđelko Ramuščak, Marija i Vlado Vinter i Dušan Klakocer, a s iznosom većim od tisuću kuna kupnji vozila doprinijeli su: Knjigovodstveni servis „Luka“, Pilana, proizvodnja i trgovina Friščić, vl. Vlado Friščić, Croatia osiguranje d.d., Filijala Varaždin, Elektromehanika – trgovina d.o.o., Mirko Friščić, Ivica Težak, Marijan Matijašec, Albin Kokot, Damir Ropić, Marija Dobrotić, Josip Jakopanec, Robert Turščak, Vinski Hram Kotolenko, vl. obitelj Kotolenko, Milenko Borak (Antunov), Kotonteks d.o.o. i Mirko Premužić.
        Posebno zaslužnim pojedincima koji su doprinijeli razvoju DVD-a Lovrečan Dubrava dodijeljene su statue svetog Florijana, a zahvalnice su primila i sva društva koja su bila na svečanosti. Iz Hrvatske to su: DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Gradišće i Vinica, a iz Republike Slovenije to su vatrogasna društva Bukovci, Zavrč, Korena i Maribor Pobrežje. 
 Iz povijesti DVD-a
        Zahvaljujući prvom predsjedniku Franji Šoštariću, izabranom na osnivačkoj skupštini 18. lipnja 1938., i vrijednim članovima još pred Drugi svjetski rat nabavljene su u Ljubljani dvije najmodernije motorne štrcaljke marke „Zvon“ od kojih je jedna i danas u posjedu vatrogasnog društva, a uz dva gasna voda, jedan u Dubravi Križovljanskoj i drugi u Lovrečanu u vatrogasnom društvu djeluje i samaritanska postrojba u koju je uključeno 13 žena i djevojaka. Uz članove s područja Banovine Hrvatske u rad društva uključeno je i šest članova iz tadašnje Dravske banovine, današnje Republike Slovenije. Napadom Njemačke na Jugoslaviju dolazi do propasti i raspada države, a uz Dravsku banovinu  „Trećem Reichu“ priključeno je i pogranično područje današnje općine Cestica na kojem je djelovalo 1938. godine osnovano vatrogasno društvo. I tako umjesto općine Križovljan Cestice taj dio je stavljen pod „njemačku“ općinu Saurits kako je preimenovano naselje Zavrč kojem je priključena i Dubrava Križovljanska. U to doba njemačkoj pokrajini  Untersteiermark priključen je i sjeverni dio općine Križovljan Cestica, odnosno područje djelovanja DVD-a Virje Križovljansko koje je osnovano 20. ožujku 1938., Samo naselje preimenovano je u Weidau i priključeno pod Ormož koji se vodio pod  nazivom Friedau. 
Vatrogasna vozila DVD-a Lovrečan Dubrava
   U svojih 75 godina djelovanja vatrogasci su uz potrebnu opremu vodili brigu i o obuci kadrova, izgradnji vatrogasnog doma i spremišta, a prvo vatrogasno kombi vozilo marke IMV nabavili su 1973. godine. Potom je 1988. godine nabavljeno novo kombi vozilo marke TAM 80 A, koje i danas služi za intervencije, a prvo navalno vozilo- cisternu marke TAM 5500, kupili su od pobratimljenog PGD-a Korena 1996. godine. Na proslavi 70. godišnjice DVD-a, 2008. godine društvu je na upotrebu predano navalno vozilo marke Volvo FL 16.
 
U nastavku nekoliko fotografija s proslave i blagoslova novog vozila
1: Novi vatrogasni kombi DVD-a Lovrečan Dubrava blagoslovio je župnik Zorislav Šafran
2. Početak proslave započeo je dolaskom vatrogasnih postrojbi
3. Na svečanoj pozirnici mjesto su zauzeli čelnici DVD-a Lovrečan Dubrava i gosti
4. Za vrijeme podnošenja izvješća vatrogasci i uzvanici bili su na prostori ispred doma
5. Za vrijeme podnošenja izvješća i prigodnih govora zastave su bile uz zid garaže kombi vozila
6. Protokol proslave vodila je Tajana Ivančić, članica DVD-a Lovrečan Dubrava
7. Čestitku na uspješnom radu slavljenicima je uputio i Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica
8. U ime pokrovitelja daljnji uspješan rad vatrogascima je uputio i načelnik Mirko Korotaj
9. Predsjednik DVD-a Franc Težak uručuje zahvalnicu Marija Dobrotić 
10. Zahvalu za pomoć u nabavci kombi vozila čelnici DVD-a uručili su Milenku Boraku (Antunovom) dugogodišnjem aktivnom članu društva
11. Nakon blagoslova i primopredaje vozila pjenušcem je nazdravljeno uspješnom 75 godišnjem radu
12. Završni dio proslave i domjenak za sve prisutne održan je u sali DVD-a Lovrečan Dubrava
 
 

14_083822_46_1-IMG_5515.JPG 14_083837_43_2-IMG_5358.JPG 14_083850_45_3--IMG_5354.JPG 14_083906_64_4-IMG_5369.JPG 14_083923_76_5-IMG_5372.JPG 14_083936_45_6-IMG_5389.JPG 14_083951_12_7-IMG_5392.JPG 14_084007_03_8-IMG_5405.JPG 14_084027_14_9-IMG_5426.JPG 14_084043_63_10-IMG_5439.JPG 14_084057_92_11-IMG_5528.JPG 14_084112_59_12-IMG_5566.JPG