Korisnički login

U petak 27. rujna 2013. predstavljena mađarska iskustva

Za sredstva iz fondova Europske unije potrebno je pripremiti projekte 
            Razmjena iskustava stručnjaka mađarskih i hrvatskih Lokalnih agencijskih grupa bila je tema prezentacije i razgovora ljudi koji rade na izradi projekata za dobivanje sredstava iz fondova Europkse unije koji su održani u Lepoglavi i Cesticim u četvrtak i petak, 26. i 27. rujna 2013. godine.
       Na susretu prvog dana u Lepoglavi o mađarskim iskustvima govorio je  Sütő Kálmán, predsjednik LAG-a Vasi,. A jedna od tema bila je formiranje, financiranje i oblikovanje djelatnosti  LAG-a u Mađarskoj kao i na koji način su nazočne lokalne zajednice u djelovanju i radu loklanih akcijskih grupa.  Drugo predavanje na temu o nadolazećim programima EU za razdoblje 2014. – 2020., a na koje će se moći prijaviti LAG-ovi i Općine prezentirao je Ivan Biškup, direktor konzultantske tvrtke Forum Invest. d.o.o. U svom izlaganju naglasio je da su strateški važna tri dugoročna cilja i to: Povećanje konkurentnosti poljoprivrednog i prerađivačkog  sektora, održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama i uravnotežen razvoj ruralnih područja. Ti ciljevi ostvarit će se kroz slijedeće prioritete. Promicanjem znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima, jačanjem konkurentnosti svih vrsta poljoprivrede i jačanju održivosti poljoprivrednih gospodarstava, promicanju organiziranja lanaca prehrane i upravljanja rizicima u poljoprivredi, obnavljanju, očuvanju i poboljšanju ekosustava ovisnih o poljoprivredi i šumarstvu, promicanju učinkovitosti resursa i pomaka prema klimatski elastičnom gospodarstvu s niskom razinom ugljika u poljoprivrednom, prehrambenom i šumarskom sektoru, te promicanje socijalne uključenosti, smanjenje siromaštva i gospodarski razvoj u ruralnim područjima.
  Susret u Cestici održan je u Općinskoj vijećnici, a započeo je u 10 sati. Iz Hrvatske susretu su prisustvovali predstavnici LAG-a Sjeverozapad u kojem svoje predstavnike ima i Općina Cestica, te LAG Prizag (Lokalna akcijska grupa Prigorje – Zagorje) koji obuhvaća 11 općina i gradova s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije. Osim cestičkih predstavnika susretu su prisustvovali i predstavnici iz grada Ivanca i općina Petrijanec, Vidovec, i Vinica, kao i tajnik LAG-a Sjeverozapad Emil Tkalec te predstavnici LAG-a Vasi Őrtorony iz Mađarske. Tu je bio Ivan Biškup iz križevačke tvrtke Forum-invest, kao i predstavnici tvrtke  BFH Europa iz Szombathelya u Mađarskoj. U ime domaćina dobrodošlicu svim nazočnima uputio je načelnik Mirko Korotaj koji je rekao:  Kada smo jučer slušali predavanje bilo je naglašeno da bi se ostvarili rezultati potrebno je dvije godine. Za takve projekte treba pripremiti dokumentaciju i praktički već sada se trebaju općine pripremati kako bi se 2014. mogli kandidirati te da bi onda u 2015. ti projekti zaživjeli, odnosno da bi počeli raditi. Načelnik Korotaj izrazio je mišljenje da ured LAG-a mora imati čovjeka koji će konstatno pratiti projekte te predložio osnivanja jakog ureda koji će se moći nositi s pripremama za provedbu projekata.
        O iskustvima u pripremi i realizaciji projekata za sredstva iz fondova Europske unije govorila je Eszter  Bors, voditeljica ureda LAG-a Vasi Őrtorony koja je istaknula da je za program ruralnog razvoja dobiveno preko osam milijuna Eura za razdoblje 2007. -2013. Dobivena sredstva korištena su između ostalog za razvijanje mikro poduzeća, razvoj turizma, obnovu naselja i očuvanje ruralnog nasljeđa, a za sredstva su se mogle natjecati lokalne samouprave, neprofitne organizacije, crkvene pravne osobe, poduzetnici i pojedinci, odnosno privatne osobe . U drugom dijelu prezentacije o realizaciji programa govorio je Hollósy Szabolcs iz  razvojne konzultantske tvrtke BFH Europa Szombathely koji je prisutnima predstavio projekt zapošljavanja i klaster za obnovljivi izvor energije koji su se financirali sredstva iz fondova Europske unije.
    Za prijevod s mađarskog na hrvatski i obratno bio je zadužen Mikloš Kohuth, a ostali prisutni na prezentaciji rada LAG-ova bili su: iz Mađarske, iz tvrtke BFH Europa Szombathely, Szabina Wagner-Kapitar i Hollsi Szabols, a iz LAG-a Vasi Őrtorony bili su Sütő Kálmá, Estera Bors, Mikloš Kohuth, Albin Varga  i Istvan Szakacs. Iz općine Vidovec Mateja Novak i Igor Zagorec, a iz općina Vinica tu su bile Snježana Kovačić i Ivana Kukec. Iz Ivanca bila je Tatjana Gotel i Josip Krtanjek, a iz općine Petrijanec bio je Igor Obadić. Iz Križevca je doputovao Ivan Biškup, a LAG Sjeverozapad predstavljali su Emil Tkalec i Mario Željezić, dok je LAG Prizag zastupao Krunoslav Đurec iz Kalnika. Uz načelnika općine Mirka Korotaja sastanku je nazočio i zamjenik mu Žarko Rodeš, a tu je bila i Karmen Majhen i pročelnica Gabriela Kos.
        Nakon predavanja koje je završilo oko 14 sati domaćini su goste iz Hrvatske i Mađarske upoznali s nekim destinacijama cestičke vinske ceste klampotic, a posjetili su i podrume kod obitelji Kotolenko na Dubrava Bregu i Lovrine vinograde koji čuvaju tradiciju proizvodnje vina od 1861. godine.
 
 
Na slici 1: sudionici predavanja o mađarskim iskustvima u korištenju sredstava za razvoj ruralnih područja održanim u petak 27. rujna 2013. godine ispred ulaza u Općinu Cestica
Na slici 2: prvo predavanje u Cestici održala je Eszter  Bors, iz ureda LAG-a Vasi Őrtorony
Na slici 3: Za prijevod s mađarskog na hrvatski i obratno bio je zadužen Mikloš Kohuth
Na slici 4: O zapošljavanju i obnovljivim izvorima energije govorio je Hollósy Szabolcs 
Na slici 5: pogled na zapadni dio vijećnice za vrijeme predavanja o EU projektima
Na slici 6: U Vinskom hramu Kotolenko dobrodošlicu gostima iz Mađarske poželio je Slavko Kotolenko
Na slici 7: Fotografija za uspomenu snimljena je i u podrumu na Dubrava Bregu
Na slici 8: Goste iz Mađarske na Lovrečan Bregu pozdravio je i Marijan Županić
Na slici 9 i 10: Na vinogradarskom gospodarstvu Lovrini vinogradi gosti su prvo obišli podrum iz 1861. godine, a potom im je novi dio pokazao Marijan Matijašec
 
 
 

05_133840_75_1-IMG_4685.jpg 05_133854_89_2-Estera_-_P9271897.jpg 05_133908_84_3-predavanje.jpg 05_133922_74_4-predavanje_Holossi.jpg 05_134000_69_5-IMG_4575.JPG 05_134015_83_6-IMG_4691.JPG 05_134029_70_7-kod_Kotol_enka.jpg 05_134045_64_8-kod_Zupanica_-_P9271937.jpg 05_134057_85_9-kod_Matijaseca.jpg 05_134117_76_10-IMG_4739.JPG