Korisnički login

KUD Cestica priredbom obilježio Majčin dan i proslavio 15 godina rada

U programu sudjelovali i učenici škole i KUD Valentinovo iz Zagreba  
            Kulturno umjetničko društvo Cestica tradicionalno na Majčin dan koji se  slavi na drugu nedjelju mjeseca svibnja priređuje za mame, bake, ali i sve zainteresirane stanovnike bogat program, a u priredbi i čestitanju majčina dana sudjeluju i učenici nižih razred OŠ Cestica. Svake godine priredba se održava u drugom mjestu, a ove godine na redu je bilo naselje Radovec Polje. Do naselja Radovec Polje pristup je moguć iz više smjerova, ali za putnike koji prvi puta dolaze u naselje najjednostavnije je doći s državne ceste D-2 koja prolazi središnjim dijelom Općine Cestica i glavna je prometnica u kraju. Ako na područje općine Cestica dolazite iz smjera istoka, od Varaždina, nakon Gornjeg Vratna dolazite do Radovca i na prvom raskršću, kod križa, skrenite desno, prema sjeveru, suprotni pravac vodi do crkve Uzvišenje sv. Križa i dalje u brdovit dio općine Cestica, a tom trasom može se doći i u Križovljan Radovečki.  Po dolasku u Radovec Polje na prvim raskršću skrene se lijevo, prema zapadu i nakon stotinjak metara dolazi se do društvenog doma u kojem se održala ovogodišnja priredba. Ukoliko pak do naselja dolazite iz smjera zapada, vozeči po državnoj cesti D-2, od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska, kad prođete Cesticu i Križovljan Radovečki stižete do Radovca te na prvom raskršću, kod križa, skrenete lijevo te dalje voziti isto kao iz smjera Varaždina.  
       Sam program započeo je u 17 sati, a na plakatima je bilo istaknuto da će se tom priredbom obilježiti i 15 godina rada KUD-a Cestica. Povodom okruglog jubileja rada društva priređena je izložba fotografija koje su kronološki prikazivale sve najznačajnije aktivnosti KUD-a, a već po tradiciji bila je i izložba ručnih radova. Dvorana je bila dupkom ispunjena, a uz mještana sela na predstavu su došli i stanovnici susjednih naselja te članovi Vijeća općine, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Josip Borak, a s gostima iz Zagreba doputovala je i Jadranka Lučić, tajnica Hrvatskog žrtvoslovnog društva koje vodi prof dr. Zvonimir Šeparović.  
       U uvodnom dijelu sve prisutne pozdravila je predsjednica KUD-a Davorka Golubić i svim mama i bakama čestitala Majčin dan, a ostalim prisutnima poželjela je uživanje u programu koji su započeli mali folkloraši i tamburaši. Na programu je bila koreografija „Lepa Anka kolo vodi „ i Mi na konje zajašimo“. Mali tamburaši pod vodstvo Gordane Kos Kolar, svirali su u sastavu: Ana Hip, Antonijo Prizl, Dominik Fadiga, Patrick Levanić, Lovro Korotaj, Marija Majhen, Tomislav Milec.
    Uslijedio je nastup starije folklorne skupine, a potom je dramska sekcija KUD-a izvela predstavu „Naš dines“ koju je režirala Jelena Milec. Pljeskom i smijehom publika je pratila dvadesetominutni nastup u kojoj su glumile Anka Majhen, Liza Majhen, Marija Križanić, Jelena Milec, Slavica Obadić, Zdenka Gerić i Stanko Milec.
      U programu su recitacijom pjesme „Šetna“ nastupili Katica Pšak i Jurica Golubić, učenici 3b razreda, a za nastup ih je pripremila učiteljica Marija Lazar. Prigodnim recitalom u programu su nastupile i učenice koje je za nastup pripremila učiteljica Dragica Kišić, pjesmama  Moja mamica, Majka i Najtoplije oko, a recitirale su Sara Bosak, Ivona Košutar K. Lukaček i Ana Rudolf.
     Proslavu petnaeste obljetnice rada KUD-a došao je uzveličati i KUD Valentinovo iz Zagreba, a po održanom nastupu u zahvalu za dolazak na proslavu Davorka Golubić, predsjednica KUD-a uručila im je poklon. Za uspomenu na boravak u Općini Cestica načelnik Mirko Korotaj uručio je predsjednici KUD-a knjige Općina Cestica naselja i stanovništvo i Zapise iz Cestice. KUD-u Cestica čestitao je 15 obljetnicu rada i zahvalio na prezentiranju Općine, a svim majkama čestitao je Majčin dan.
      Za kraj nastupila je srednja, dječja folklorna skupina koreografijom međimurskih plesova (Zginula je pikuša , Ja sam tiho doškrebetal, Igram kolo i Za gradom je livada), a na kraju programa predsjednica se osvrnula na početak rada KUD-a koji je osnovan 12. veljače 1998. godine i započeo je radom u više sekcija. Prva predsjednica bila je Jelena Milec, zamjenica joj Ana Premuž i tajnica Vera Borak, a u izvršni odbor izabrano je još 12 članova, te nadzorni odbor i inventurno povjerenstvo.
       U tom završnom dijelu programa bio je rezerviran za upoznavanje povijesti KUD-a, a susret je završen podjelom torte kojom su prisutne počastili slavljenici za 15 rođendan.
    Uz zapadni zid dvorane posjetitelji su mogli pogledati izložbu ručnih radova, a sjeverna strana dvorane bila je rezervirana za fotografije petnaestogodišnjeg djelovanja KUD-a općine Cestica. 
     Kako je KUD Valentinovo iz Zagrebačke dubrave prvi puta gostovao u Općini Cestica domaćini su ih htjeli upoznati s najznačajnijim znamenitostima kraja za što je bila zadužena Monika Vunderlih, dopredsjednica udruge. Pričekali smo ih na parkiralištu OŠ Cestica u 15 sati te nakon kratkog upoznavanja krenuli autobusom prema Dubravi Križovljanskoj i putem u autobusu goste upoznali s najznačajnijim kulturno-povijesnim znamenitostima općine i naselja kroz koja smo prolazili. U Lovrečanu smo skrenuli s državne ceste prema Jarkima i Križanču, zastali na trenutak kod doma DVD-a Gradišće, a potom nastavili do parkirališta kod groblja u Natkrižovljanu. Tu su se putnici malo osvježili i uživali u pogledu prema Varaždinu i prema okolnim brdima i planini Ivančici, a posjetili smo i groblje gdje je u par crta bilo govora o župi Svete Barbare. Zbog kratkoće vremena i nastupa u kojem sudjeluju uglavnom svi putnici nismo se popeli do crkve Svete Barbare nego smo nastavili prema parkiralištu odakle su članovi KUD-a Valentinovo krenuli do Radovec Polja gdje su sudjelovali u proslavi Majčina dana.
     Iako sam se bojao klizišta ispod kapele Majke Božje u Križanču cesta je prohodna, ali je kretanje autobusom otežano zbog niskih grana koje vise nad cestom te ih je ponekad nemoguće izbjeći.
 
U nastavku nekoliko fotografija s proslave Majčina dana 2013. godine i petnaesto obljetnice KUD-a općine Cestica
 
 

 1. uvodni dio bio je rezerviran za nastup najmlađe folklorne skupine KUD-a Cestica
 2. Dječju folklornu skupinu pratili su i mladi tamburaši KUD-a Cestica
 3. odrasla skupina folklora predstavila se novom koreografijom
 4.  U programu su nastupile i učenice 2a razreda OŠ Cestica
 5. Jurica Golubić, učenik 3b razreda ima je premijerni nastup pored svojim sumještanima
 6. U živopisnim narodnim nošnjama nastupili su gosti iz Zagreba
 7. Za uspomenu na posjet Općini Cestica gostima iz Zagreba uručen je prigodni poklon
 8. Nastup Jelene Milec i družine iz dramske sekcije dodatno je oraspoložio posjetitelje
 9. srednja folklorna skupina zaplesala je u završnom dijelu programa
 10. Slavljenička torta slađa je u društvu prijatelja i suradnika
 11.  Sjeverna strana dvorane bila je rezervirana za fotografije iz bogate povijesti KUD-a
 12.  UZ zapadni dio dvorane bila je postavljena izložba ručnih radova – bogate kulturne baštine općine Cestica koju s ponosom čuvaju članice KUD-a.
 13. Majčin dan proslavljen je bogatiim  programom koji je pratila dupkom ispunjena dvorana
 14. Najmlađi su pak pozicije zauzeli uz zapadni zid gdje je bila postavljena izložba
 15. Vožnjom po živopisnim brežuljcima članovi KUD-a Valentinovo upoznali su dio prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti Općine Cestica
 
 
 
 

28_144620_06_1-P5128124.JPG 28_144630_68_2-IMG_3688_-_tamburasi.jpg 28_144644_49_3-P5128139.JPG 28_144707_27_4-P5128144.JPG 28_144839_18_5-P5128128.JPG 28_144853_72_6-IMG_3780.JPG 28_145003_57_7-P5128166.JPG 28_145024_29_8-P5128190.JPG 28_145045_67_9-P5128203.JPG 28_145135_98_10-P5128227.JPG 28_145158_37_11-IMG_3808.JPG 28_145221_88_12-IMG_3826.JPG 28_145246_58_13.JPG 28_145316_99_14-publika.JPG 28_145332_96_15-IMG_3674.JPG