Korisnički login

U Babincu održane Četvrte seoske igre . 4. svibnja 2013.

Uz četiri vatrogasna društva i dva malonogometna kluba nastupili „ribiči“, KUD Cestica i Općina
   U subotu, 4. svibnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec po četvrti puta organiziralo je seoske igre na kojima su ove godine uz domaćine nastupila vatrogasna društva, DVD Križovljan Cestica, Lovrečan Dubrava i PGD Ruše iz Slovenije. Ekipe su prijavili i malonogometni klub Kolarovec i Prekorje, a na natjecanju su sudjelovali i „ribiči“, odnosno Športsko ribolovni klub općine Cestica (ŠRK Cestica), Kulturno umjetničko društvo Cestica i odgovarajuća selekcija Općine Cestica.
        Natjecanje je održano u Babincu, na livadi uz Školsku ulicu, istočno od igrališta NK Dinamo Babinec.  Natjecalo se u devet disciplina, a veliko zanimanje publike i navijača pobudilo je natjecanje u alka na tačkama gdje je sastav KUD-a osvojio prvo mjesto. U nadmetanju pogađanja alke svaka ekipa imala je dva natjecatelja. Jedan sudionik je vozio tačke, a drugi je dugačkom palicom u vožnji nastojao pogoditi u sredinu alke koja je visjela na drvenoj konstrukciji i bila od zemlje podignuta oko 3,5 metara. Sama „babinska“ alka je zapravo metalni krug podijeljen u tri polja sa središnjim krugom u sredini. Pogotkom u sredinu dobivaju se tri boda. Ako natjecatelj pogodi jedno od gornja dva polje dobije dva boda, a pogodak u donji dio donosi jedna bod. Kao što je u uvodnom dijelu rečeno natjecanje se održavalo na livadi koja baš i nije bila idealno glatke površine, a pošto se alku gađalo u vožnji za postizanje dobrog rezultata bila je potrebna i snaga osobe koja je što ujednačenijom brzinom gurala tačke te spretnost i koncentracija natjecatelja koji je gađao alku. Same tačke umjesto sanduka (korita) imale su od dasaka osmišljen pod, a dodatnu poteškoću natjecateljima predstavljao je drveni kotač, valjak dobiven od tvrdog debla, koji je dodatno otežavao kretanje te su tačke poskakivale po neravnom terenu. U takvim uvjetima većina „alkara“ nije uspjela pogoditi alku što se dogodilo u 11 slučajeva od 18 pokušaja, a kamoli sredinu. Po dva boda osvojila je ekipa DVD-a Babinec (1 +1 bod), MNK Kolarovec ( 2 + 0),  DVD Lovrečan Dubrava (2 + 0) i ŠRK Cestica (2+0), a najbolje rezultat, 5 bodova, postigla je ekipa KUD-a Općine Cestica.  U prvoj vožnji tačke je vozio Matija Golubić, a alku je za dva boda pogodio Željko Grgić. Potom je tačke gurao Željko, a u sredinu za tri boda pogodio je Matija.
     Rušenje stabala i piljenje balvana nekad se obavljalo ručnim alatom pilama koje se još mogu naći na seoskim gospodarstvima, uglavnom kod starijih osoba koje su ih nekad i znale koristiti. Starije osobe koje žive u naseljima uz rijeku Dravu pamte, ili se sjećaju iz pripovijedanja svojih roditelja, djedova i baka, nekadašnjeg transporta trupaca rijekom koji je većinom dolazio iz okolice Maribora, a najpoznatije područje na kojem se nabavljala građa je planina Pohorje. Tako je i Pohorje nekad bilo puno majstora obaranja stabala i piljenje trupaca pa su slijedom toga prvi piljenju debla pristupili članovi ekipe PGD-a Ruše, a potom i ostali. Kako pila baš i nije bila oštra, a dodatni otpor kod piljenja predstavljala je rđa koja se nakupila tijekom godina po listu pile. I sam trupac bio je porušen pred nekoliko godina te je i tu poteškoću trebalo svladati, a ni sami natjecatelji nisu baš vični poznavanje tehnike ručnog piljenja koja je dolaskom motornih pila  pred više desetljeća izašla iz primjene. Tako da je svaka slijedeća ekipa učila na greškama prethodne što se vidjelo i na rezultatima. Pobjeda je rezultatom 1,07 minuta pripala DVD-u Babinec, drugo mjesto s 1,38 osvojio je DVD Lovrečan Dubrava, a  treći rezultat, s 1,39 minuta, postigla je ekipa MNK Prekorje.
   Veliko zanimanje publike, a i samih igrača pobudila je disciplina potezanje užeta u kojoj su članovi MNK-a Kolarovec bili najspretniji i osvojili prvo mjesto.
     Naoblačilo se i polako se približavala noć, a još je trebalo odraditi i posljednju disciplinu koja se sastojala u brzini ispijanje krigle piva u kojoj je DVD Lovrečan Dubrava bio pobjednik.
     Sudačka ekipa, Boris Furjan, Nenad Kolar i Boris Veselnik, voditelj natjecanja, povukla se na sumiranje rezultata po disciplinama i pripremu za proglašenje pobjednika.
    Igre su završene u večernjim satima podjelom pehara i zahvalnica, a najbolji su bili domaćini, potom MNK Kolarovec i treći DVD Lovrečan Dubrava. U ime domaćina zahvalnice natjecateljima i pehare pobjednicima uručio je Danijel Korotaj, predsjednik DVD-a Babinec, a potom je nastavljeno druženje uz svirku glazbenog sastava „Sinovi zagorja“.
    Priredba je održana pod pokroviteljstvom Općine Cestica, a vrijedni organizatori priredili su i bogatu tombolu za koju su vrijedne poklone osigurali brojni sponzori i podupiratelji rada vatrogasnog društva. Prvu nagradu, poklon paket mesnih proizvoda u vrijednosti od petsto kuna osigurao je DVD Babinec, a dobio ju je Kristijan Kolar koji je dar podijelio s prijateljima.
     
Konačni poredak i sastavi ekipa  
    Napomena: sastavi ekipa snimljeni su u popodnevnim satima, a tijekom natjecanja pojedine ekipe pojačali su članovi koji su se igrama priključili u kasnijem terminu.
 
 

 1. mjesto – 73 boda - DVD Babinec nastupio je u slijedećem sastavu: Mario Vnuk, Goran Vnuk, Goran Kolar, Jasmin Vnuk, Dejan Kolar, Tomislav Habijanić, danijel Težak i Damir Bednjanić.
 2.  mjesto – 70 bodova - MNK Kolarovec, na slici slijeva na desno: Nenad Smotar, Mario Kolar, Mirko Križanić, Kristijan Kolar, Petar Liber, Milan Vnuk, Josip Arklinić i Dalibor Vočanec.
 3.   mjesto – 58 bodova - DVD Lovrečan Dubrava, na slici, gornje red slijeva na desno: Zvezdan Korotaj, Franc Težak, predsjednik DVD-a i Marijan Korotaj, a u donjem redu su Martin Borak, Vlatka Furjan, Mihaela Juričinec i Neven Furjan.
 4. mjesto – 56 bodova -  DVD Križovljan Cestica. Sastav ekipe: donji red sjede, s lijeva na desno: Ivan Milice, Alen Kralj, Biljana Humek i Julijan Pšag i gornji red: Mario Majhen, Schani Vočanec, Petar Henčić, Nikola Klasić, Dario Hrnčić i Damr Kralj.
 5. mjesto – 53 boda - Športsko ribolovni klub općine Cestica 1995 – ŠRK Cestica, slijeva na desno: Luka Domjan, Luka Hohnjec, Rajko Lazar, Denis Smotar, Domagoj Furjan i Jasmin Kolar.
 6. mjesto – 50 bodova - KUD Cestica. Donji red, sjede, slijeva na desno: Ivana Rodeš, Monika Kanjir, Lucija Kanir, Ana Vrbnjak, Maja Težak, a u gornjem radu su: Dario Brežnjak, Antonio Cvetko, Matija Golubić, Željko Grgić.
 7. mjesto – 40 bodova -  MNK Prekorje: Slijeva na desno: Željko Hrnčić, Marko Mužek, Mario i Stjepan Šoštarić, Drako Kos, Tomislav Milec, Zvonko Štromar i Antonio Kišić.
 8. mjesto – 38 bodova – Općina Cestica, slijeva na desno:  Josip Borak, Mirko Korotaj, Vlado Hip, Andreja Žiher, Žarko Rodeš, Gordana Kos Kolar, Ivan Bednjanić Bunić, Darijan Vinter
 9. mjesto – 26 bodova - PGD Ruše – sastav ekipe, slijeva na desno: Grega Krofič, Kristijan Repolusk, Simon Pivec, Žan Hvalec, Blaž Kreuh, Sašo Pendl i Iztok Lipovnik.
 
Rezultati po disciplinama
1. Hodanje na štulama:
       1. mjesto DVD Križovljan Cestica, 2. mjesto DVD Babinec i 3.  mjesto ŠRK Cestica 
2. Hodanje na skijama (četiri člana ekipe):
        1. mjesto DVD Babinec, 2. mjesto MNK Kolarovec i 3. mjesto Općina Cestica
3. Hodanje (trčanje –skakanje ) u vreći (dva člana po ekipi od kojih svaki ima jednu nogu u vreći):
        1. mjesto KUD Cestica, 2. mjesto MNK Kolarovec i 3. mjesto DVD Lovrečan Dubrava
4. Tačke na rukama (dvije vožnje – četiri natjecatelja po ekipi):
        1. mjesto DVD Križovljan Cestica, 2. mjesto DVD Babinec i   3. MNK Kolarovec
5. Nošenje jaja u žlici (dva natjecatelja po ekipi):
        1. mjesto DVD Babinec  2. mjesto PGD Ruše i  3. MNK KOlarovec
6. Alka na tačkama – dvije vožnje i dva natjecatelja. U prvoj jedan vozi natjecatelja u tačkama koji gađa alku, a potom se zamijene:
        1. mjesto KUD Cestica 5 bodova, Željko Grgić pogodio je 2 boda, a Matija Golubić jedini je pogodio u sredinu – 3 boda, 2 mjesto osvojili su s dva boda  DVD Babinec,  MNK Kolarovec, ŠRK Cestica i DVD Lovrečan Dubrava, a 3. mjesto bez boda osvojili su PGD Ruše, Općina Cestica, DVD Križovljan Cestica i MNK Prekorje.
7. Piljenje drva - dva natjecatelja „cug“ žagom pile drvo, a ostali sjede na deblu:
        1. mjesto DVD Babinec  2. mjesto DVD LOvrečan Dubrava i  3. MNK Prekorje
8. Potezanje užeta – svaka ekipa sudjeluje sa šest natjecatelja- poteže se dok jedna ekipa ne zabilježi dvije pobjede. Pobjednik ide u drugi krug sve do finala:
        1. mjesto MNK Kolarovec 2. mjesto MNK Prekorje i  3. mjesto ŠRK Cestica
9. Ispijanje piva – svaka ekipa izabere jednog natjecatelja, mjeri se vrijeme ispijanja 1 litre piva
        1. mjesto DVD Lovrečan Dubrava, 2. mjesto DVD Križovljan Cestica i  3. KUD Cestica
 
 
U nastavku nekoliko fotografija s Četvrtih seoskih igara u Babincu
 
 
 1. Proglašenje pobjednika, dobitnici zahvalnica i pehara za ostvareni uspjeh na igrama
 
 
 1. MNK Kolarovec
 
 
 1. DVD Lovrečan Dubrava
 
 
 1. DVD Križovljan Cestica
 
 
 1. Športsko ribolovni klub općine Cestica 1995 – ŠRK Cestica
 
 
 1. Kulturno umjetničko društvo Cestica - KUD Cestica
 
 
 1. MNK Prekorje –
 
 
 1. Općina Cestica
 
 
 1. Prostovoljno gasilsko društvo Ruše – PGD Ruše
 
 
 1. Na slici suci i Grega Krofić iz PGD-a Ruše,
 
 
 1.  U natjecanju alke najprecizniji bili su Matija Golubić i Željko Grgić iz KUD-a Cestica
 
 
 1. Najbolje su drva pilili članovi DVD-a Babinec
 
 
 1. Prvu nagradu u tomboli vrijednosti 500 kuna osvojio  je Kristijan Kolar
 
 
 1. Popodne i na zabavi svirao je glazbeni sastav Sinovi zagorja
 
 
 
 

11_133734_65_1-P5047687.JPG 11_133758_22_2-Kolarovec.jpg 11_133817_53_3-DVD_Lovrecan_Dubrava.jpg 11_133834_28_4-DVD_Krizovljan_Cestica.jpg 11_133930_59_5-SRK_opcine_Cestica.jpg 11_133951_83_6-Kud_Cestic6.jpg 11_134013_46_7-Prekorje.jpg 11_134034_44_8-Opcina_Cestica.jpg 11_134117_85_9-Pgd_Russe.jpg 11_134158_50_10_-_IMG_2759.JPG 11_134226_52_11-Kud_najbolji-Matija_i_Zeljko_Grgic.jpg 11_134246_04_12_-_IMG_2828.JPG 11_134310_13_13__-IMG_2849.JPG 11_134348_10_14-IMG_2960.JPG